Rendac gaat restmateriaal slachterijen duurzamer verwaarden

Rendac in het Brabantse Son gaat de productie van dierlijk restmateriaal verder verduurzamen door een gedeelte van de aanvoer separaat te verwerken. Op deze manier kan de verwerker van dierlijk restmateriaal zowel de duurzame energieproductie verhogen als inspelen op de verwachte toenemende vraag naar organische meststoffen.

Rendac+gaat+restmateriaal+slachterijen+duurzamer+verwaarden
© Rendac

Het gaat hierbij om categorie 2-slachtbijproducten. Op dit moment worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. In de eerste fase zal het gaan om 50.000 ton categorie 2-slachtbijproducten op jaarbasis. Deze hoeveelheid zal binnen de infrastructuur van de bestaande verwerkings- en vergistingsinstallaties worden verwerkt. Rendac hoopt hiermee nog voor de zomer te beginnen.

Na voorbewerking in een aparte verwerkingslijn zal de overblijvende fractie worden vergist in een vergistingsinstallatie. In deze installatie wordt momenteel al biogas geproduceerd. Dit wordt vervolgens gezuiverd tot groen gas, dat via het lokale gasnetwerk wordt geleverd aan Eindhoven en omgeving. Door de verwerking van categorie 2-slachtbijproducten zal de geproduceerde hoeveelheid groen gas op jaarbasis sterk toenemen.


Circulaire landbouw

Bij de voorbewerking van categorie 2-slachtbijproducten wordt vet en diermeel geproduceerd. Het geproduceerde dierlijk vet wordt ingezet voor de productie van biodiesel. Omdat deze verwerkingslijn uitsluitend categorie 2-grondstoffen verwerkt, hoeft het geproduceerde meel niet meer verbrand te worden, maar kan het ook worden ingezet als organische meststof.

We hebben vertrouwen dat de markt voor organische meststoffen zich versneld zal ontwikkelen

Jan van der Velden, CEO Rendac

Rendac-bestuursvoorzitter Jan van der Velden: 'Met beide technieken hebben wij uitgebreide ervaring. Door de kennis van deze verwerkingstechnieken op een innovatieve wijze bij elkaar te brengen, kunnen we onze verwerking verder verduurzamen, nieuwe markten ontwikkelen en daarmee extra toegevoegde waarde creëren.'


Organische meststoffen

De toenemende aandacht voor circulaire landbouw brengt een toepassing van categorie 2-meel als organische meststof dichterbij. 'Door de sterke aandacht voor circulaire landbouw hebben we vertrouwen dat de markt voor organische meststoffen zich versneld zal ontwikkelen', aldus Van der Velden. 'Met het geproduceerde categorie 2-meel hebben we een prachtig product om deze markt te bedienen.'

Indien succesvol zal de capaciteit van deze duurzame verwerking van categorie 2-slachtbijproducten verder worden uitgebreid en eventueel ook voor de verwerking van kadavers worden toegepast. De volgende stap is de eigen vrachtauto's, waarmee Rendac kadavers en slachtbijproducten ophaalt, te laten rijden op de groene stroom die het binnen het bedrijf opwekt. De verwerker is momenteel in gesprek met leveranciers van elektrisch aangedreven vrachtauto's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer