Caring Farmers: 'Meer aandacht voor onderlinge relaties van dieren'

Voor Caring Farmers, waarbinnen zich een kleine driehonderd boeren hebben verenigd, is 'meedenken en meepraten' over dierenwelzijn een van de speerpunten. Oprichter en melkveehouder Annette Harberink ziet arbeidsrechten als instrument om veehouden rechtvaardiger te maken voor mens en dier.

Caring+Farmers%3A+%27Meer+aandacht+voor+onderlinge+relaties+van+dieren%27
© Ruben Meijerink

Veehouders hebben gepraat over een cao voor dieren. Waartoe leidde dat?

'Als je spreekt over werkende dieren, dan denk ik eerst aan een politiepaard of een hulphond. Maar als je verder redeneert, kom je ook uit bij de dieren in de stal, eerder de melkkoeien en zeugen dan de vleesvarkens, -kalveren en kippen. Het is een interessante denkoefening om te bepalen wat dieren nodig hebben om voor ons te werken.'

Ik ben eigenlijk heel benieuwd wat er zou gebeuren als ik hier het hek open zou zetten

Melkveehouder Annette Harberink

Ultieme vraag is of je dieren mag houden om mensen te voeden?

'Dat klopt, maar je kunt ook andersom redeneren: als we binnen een cao goede afspraken kunnen maken over hoe we onze dieren houden, is dat een rechtvaardiging om ze binnen ons voedselsysteem te hebben. Ik wil het levenswerk van mijzelf of mijn collega's nooit afdoen als onrechtvaardig. Tegelijkertijd hoor ik de behoefte van veel boeren om zo goed mogelijk voor hun vee te zorgen, zolang ze daar ook maar een passende beloning voor krijgen. Een cao kan daarbij helpen.'


Er wordt steeds vaker gepleit voor rechten voor dieren. Keert het tij?

'Het is een maatschappelijke trend die volgens mij niet meer te keren is. We willen onze dieren een steeds beter leven geven. Of dat bedreigend is voor de sector? Ik denk dat zolang we maar meepraten en samen optrekken, we wel passende oplossingen vinden. En die kunnen weer heel gelukkige dieren en dus gelukkige boeren opleveren.'


Wat kan nog beter in uw biodynamische bedrijfsvoering?

'Uit onderzoek blijkt dat koeien veel minder andere dieren herkennen dan bijvoorbeeld kippen. Dat zou pleiten voor een kleiner koppel. Meer aandacht voor de onderlinge sociale relaties van de dieren vind ik heel belangrijk. Net als veel melkveehouders zie ik bijvoorbeeld zussen die onafscheidelijk zijn en het liefst samen optrekken. Dat wil je het liefst faciliteren.'


Weten we genoeg over wat de landbouwhuisdieren willen?

'Als boer ben ik dierenliefhebber, maar juist welzijn vind ik lastig te bepalen. Een kalf bij de koe klinkt mooi, maar is het niet beter om ze direct te scheiden, waardoor de rouw juist kort is? Kunstmatige inseminatie, is dat dieronvriendelijk of niet? Ik ben heel benieuwd wat er gebeurt als ik hier het hek open zet. Lopen de koeien weg of blijven ze?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer