Coachingspaard moet 'nee' leren zeggen

Er komt een onderzoek naar het welzijn van paarden die worden ingezet voor coaching en therapie. Doel is om te komen tot een gids voor goede praktijken om het welzijn van de paarden te borgen. Zo moet het paard zelf met symbolen kunnen aangeven of het toe is aan een nieuwe sessie.

Coachingspaard+moet+%27nee%27+leren+zeggen
© Pixabay

Een aantal bedrijven en brancheorganisaties dat paardencoaching of therapeutisch paardrijden aanbiedt, wil weten wat de impact hiervan op hun paarden is. Dat wordt de komende twee jaar samen met Aeres Hogeschool Dronten en HAS Hogeschool uitgezocht met onderzoek 'Welzijn van coach- en therapiepaarden'. Dat gebeurt onder leiding van lector Kathalijne Visser van Aeres Hogeschool Dronten.

Het onderzoek moet inzicht geven in hoe en hoe intensief de paarden kunnen worden ingezet. Naast die praktijkkennis wordt dan een Gids voor goede Praktijken samengesteld die door iedereen is te raadplegen om zo het welzijn van de paarden te waarborgen.

Nieuwe sessie

Heel vernieuwend in het project is dat ook wordt onderzocht of het mogelijk is om paarden te trainen om met symbolen te communiceren en daarmee zelf aan te laten geven of ze toe zijn aan een nieuwe les of sessie. Het welzijnsonderzoek betreft een RAAK-mkb, waarbij een vraag uit het midden- en kleinbedrijf centraal staat. Hogescholen en andere kennisinstellingen en minimaal zes mkb'ers doen dan in een consortium onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor een vraag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer