Minister moet beelden van mishandelde eenden herbeoordelen

Undercoverbeelden die mishandelingen van eenden aantonen tijdens het vervoer naar een slachthuis, moeten door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opnieuw beoordeeld worden. Dat heeft de rechter dinsdag besloten na een verzoek daartoe van Animal Rights.

Minister+moet+beelden+van+mishandelde+eenden+herbeoordelen
© Twan Wiermans

Op beelden die Animal Rights in 2018 op drie eendenfokkerijen maakte, is te zien hoe de dierenwelzijnsvoorschriften worden overtreden tijdens het vangen en laden van de eenden. Te zien is hoe medewerkers met de dieren (over)gooien, ze doodtrappen, tegen muren slaan en ruw inladen.


De zaak draait om drie fokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. In totaal werden acht bedrijven, waaronder eendenhouderijen, -laders en -vervoerders, onderzocht. Landbouwminister Carola Schouten constateerde eerder dat een aantal bedrijven een overtreding had begaan en gaf vijf van hen via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een waarschuwing. Een medewerker kreeg een geldboete voor het doodtrappen van een eend.

Schouten moet van de rechter binnen zes weken beter toelichten waarom zij heeft besloten tot een waarschuwing. Volgens de rechter kan onder meer ernstig lijden van de eenden niet worden uitgesloten en dus ook niet of er een zwaardere sanctie voor de bedrijven moet volgen.


Geen straffen

Volgens Animal Rights maakt de zaak 'opnieuw duidelijk dat de NVWA geen betekenisvolle straffen oplegt als het gaat om dierenmishandeling', aldus campagnecoördinator Anna Krijger. 'Dit is een gedoogbeleid, geen handhaving.'

De dierenrechtenorganisatie is dinsdag een actie gestart voor een verbod op eendenfokkerijen in Nederland. Volgens Animal Rights eten Nederlanders de dieren nauwelijks, gemiddeld 300 gram per jaar, en wordt het grootste deel van de 8,5 miljoen geslachte eenden geëxporteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer