Tweede wolf vestigt zich in Drenthe

In Drenthe heeft zich opnieuw een wolf gevestigd. Dat meldt BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies. Het gaat om wolvin GW2090f. Mogelijk vormt zij een paar met wolf GW2397m, die ook meerdere keren is waargenomen rond het Drents-Friese Wold.

Tweede+wolf+vestigt+zich+in+Drenthe
© VidiPhoto

Daar zijn beide wolven ook samen op een wildcamera vastgelegd. In 2020 werd al een vestiging van een wolf vastgesteld in Midden-Drenthe. Dat exemplaar bleek later weer vertrokken naar Duitsland. BIJ12 heeft een rapportage uitbracht over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode van 1 augustus tot 31 oktober 2021.

In die tijdspanne werden ook diverse meldingen gedaan van aanvallen op kleinvee, met name in Zuidwest-Drenthe. Daarbij zijn enkele tientallen schapen verwond of gedood. Ook twee kalveren werden het slachtoffer.


DNA-onderzoek

In de afgelopen periode is aan de hand van onder meer DNA-onderzoek de aanwezigheid van elf verschillende wolven aangetoond in Nederland. Het gaat onder meer om de wolven in de bekende leefgebieden in Gelderland en op de grens van Brabant en Limburg. Daarnaast kwamen in deze periode 34 meldingen van (vermoedelijke) schade door wolven binnen bij BIJ12. In 26 gevallen bleek uit DNA-onderzoek dat het om een wolf ging.

De twee wolven GW2090f en GW2397m zijn actief in regio Zuidwest-Drenthe. De aanwezigheid van de mannelijk wolf is ook in Friesland vastgesteld. Omdat de wolvin inmiddels langer dan zes maanden aanwezig is, betekent dit dat zij zich heeft gevestigd. Of zich ook een roedel vormt, moet nog blijken.


Subsidieregeling

Voor de provincies Drenthe en Fryslân is een officiële vestiging aanleiding om dierhouders te helpen hun schapen en geiten te beschermen. Dat gebeurt onder andere in de vorm van een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer