Friesland wijst wolventerritorium aan

Het Friese provinciebestuur gaat samen met Projectgroep Wolvenschade Fryslân een wolventerritorium aanwijzen in Zuidoost-Friesland. Aanleiding is dat er zich inmiddels een wolf heeft gevestigd in buurprovincie Drenthe.

Friesland+wijst+wolventerritorium+aan
© Wikipedia

Het provinciebestuur kijkt naar de mogelijkheid voor een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen in het aan te wijzen wolventerritorium. Hiermee willen Gedeputeerde Staten eigenaren van landbouwhuisdieren in het wolventerritorium stimuleren en ondersteunen bij de aanschaf van preventieve maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om elektrische rasters die de wolf moeten weren.

Eerder dit jaar werd Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) door Gedeputeerde Staten in het leven geroepen. De projectgroep wordt nu omgevormd naar een gebiedscommissie. De projectgroep heeft een advies opgesteld dat de basis kan vormen voor een subsidieregeling.


Wolvenconsulent

'Daarnaast adviseert de groep om een wolvenconsulent aan te stellen die veehouders kan informeren over het beleid en de beheersmaatregelen voor de wolf', stelt PPWF-voorzitter Harry Oosterman. Ook wil de groep aan de slag met een pilot met wolfwerende schermen die bestaan uit elektrische draden met hangende 'fladders'.

Na de vaststelling van een wolventerritorium gaat de commissie voor dat gebied aan de slag met een preventieplan. Daarin komen onder andere maatregelen te staan om schade door de wolf aan landbouwhuisdieren te voorkomen.


'Verkoop de schapen'

Stichting Wolvenhek Fryslân roept het provinciebestuur Fryslân op geen wolventerritorium in te stellen. 'In Zuidoost-Friesland kan de wolf onbeperkt zijn gang gaan. Veehouders krijgen advies en subsidie voor een onmogelijke opdracht. Het enige advies dat kan worden opgevolgd is: 'Verkoop de schapen en doe de koeien en paarden op stal', stelt voorzitter Jehan Bouma.

Ook is het de stichting volslagen onduidelijk wat er gebeurt wanneer een wolf zich langere tijd buiten dit territorium ophoudt. 'Wordt dat dan een nieuw territorium? Net zolang totdat heel Friesland bedekt is met territoria, zoals een groot gebied in Duitsland dat nu al is? Door een wolventerritorium aan te wijzen, probeert de gedeputeerde ook het wolvenleefgebied af te bakenen. Maar daar buiten is een wolf net zo vrij om te gaan en staan waar hij wil.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer