Cameratoezicht voor bedreigde Drentse schapen door provincie

Provincie Drenthe gaat in Zuidwest-Drenthe camera's inzetten om schapen beter te beschermen tegen aanvallen van vermoedelijk een of meerdere wolven. Die toezegging deed gedeputeerde Henk Jumelet woensdag in Provinciale Staten.

Cameratoezicht+voor+bedreigde+Drentse+schapen+door+provincie
© VidiPhoto

De wildcamera's worden ingezet om in beeld te krijgen of de jongste golf van aanvallen daadwerkelijk door wolven wordt uitgevoerd en of de genomen preventiemaatregelen afdoende blijken. De afgelopen weken zijn enkele tientallen schapen gedood in een gebied tussen Diever, Wapse en Nationaal Park Het Dwingelderveld. Dat zorgt voor veel onrust onder schapenhouders.

Het afgelopen weekeinde bleken ook schapen binnen met stroomdraad afgerasterde weilanden vermoedelijk het slachtoffer te zijn geworden van een aanval. Of dat door een wolf is gebeurd, moet nog blijken uit nader onderzoek. Staatsbosbeheer wist eerder twee wolven op camerabeeld vast te leggen.


Subsidie

De inzet van camera's komt naast de regeling van de provincie. Dierhouders kunnen daarbij subsidie krijgen voor het treffen van wolfwerende maatregelen, zoals het aanschaffen van rasters. Daarnaast is de Drentse Wolvenadviescommissie een voorlichtingscampagne gestart en wordt een wolvenconsulent aangesteld voor praktische adviezen. Veel hobbydierenhouders houden hun schapen inmiddels zo dicht mogelijk bij huis of op stal. Voor professionele schapenhouders is dat geen optie.

VVD-Statenlid Johan Moes vroeg Gedeputeerde Staten om aandacht voor de situatie in Zuidwest-Drenthe. Jumelet erkende dat de situatie daar ernstig is. 'Zoals de aanvallen nu plaatsvinden, gaat het wel erg ver. We hebben als provincie het probleem goed voor ogen.' Samen met de andere 'wolvenprovincies' Gelderland en Noord-Brabant zal hij de ervaringen met wolvenaanvallen inbrengen voor het nieuwe wolvenbeleidsplan van het ministerie van LNV.


Noodvoorraad wolfwerende rasters

Drenthe breidde dit najaar het werkingsgebied voor de preventieregeling uit tot de hele provincie. Dierhouders kunnen een beroep doen op een noodvoorraad wolfwerende rasters en krijgen een vergoeding bij aanschaf van wolfwerend materiaal.

De professionele schapenhouders vinden dat echter nog onvoldoende. Zij dringen aan op een uitgebreidere vergoedingsregeling, waarbij ook wordt gekeken naar het meerwerk dat de bescherming van hun dieren tegen de wolf oplevert. Nu worden alleen preventieve maatregelen vergoed, terwijl het telkens weer inrasteren van hun schapen bij het verweiden veel extra werk vergt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer