Drenthe breidt vergoeding wolvenmaatregelen uit

Alle schapen- en geitenhouders in Drenthe kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen aanvallen van de wolf. Provincie Drenthe beperkt de regeling niet langer tot het eerder aangewezen risicogebied. Ook komt er een wolvenconsulent.

Drenthe+breidt+vergoeding+wolvenmaatregelen+uit
© Unsplash

Dit heeft gedeputeerde Henk Jumelet(CDA) woensdagochtend meegedeeld aan Provinciale Staten. De extra steun voor schapen-en geitenhouders komt na de reeks aanvallen op vee door mogelijk een wolf in Midden- en Zuidwest-Drenthe in de afgelopen weken. Dit zorgde voor grote onrust onder vooral schapenhouders.

De rondzwervende wolf in Drenthe zou sinds eind vorige maand negentien schapen en een kalf hebben gedood. Er circuleren ook filmpjes van het dier dat op klaarlichte dag door een schapenwei en langs een basisschool loopt. Welke van de schadegevallen daadwerkelijk zijn veroorzaakt door wolven, wordt nog onderzocht door BIJ12.


Snellere beoordeling

Volgens Jumelet is de toename aan aanvallen genoeg reden om de huidige subsidieregeling uit te breiden. Daarmee kunnen dierhouders een deel van de kosten voor preventieve maatregelen terugkrijgen. Schade door een wolvenaanval wordt altijd al vergoed. De VVD-fractie in Provinciale Staten trok gisteren nog aan de bel over een provinciebrede preventievergoeding. LTO Noord dringt intussen aan op een snellere beoordeling door BIJ12.


Om dierhouders beter te informeren over het nemen van preventieve maatregelen, stelt de provinciale Gebiedscommissie preventie wolvenschade voor een wolvenconsulent in te stellen. Provincie Drenthe neemt dat voorstel over. Gedeputeerde Jumelet zegt het belangrijk te vinden dat schapen-e n geitenhouders niet alleen financiële ondersteuning kunnen aanvragen, maar ook hulp krijgen in de praktijk.


Gelderland en Overijssel

Met een wolvenconsulent volgt Drenthe provincie Gelderland, waar tot nu toe de meeste wolven voorkomen en nu een consulent actief is. In Overijssel worden een wolvencoördinator en twee wolvenveldwerkers aangesteld die dierhouders daar gaan adviseren op het gebied van bescherming tegen wolven en het voorkomen en afhandelen van schade.

LTO-vakgroep Schapenhouderij, het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders en de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland houden donderdag een digitale bijeenkomst voor alle houders van landbouwhuisdieren in het westelijk deel van Drenthe.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer