Europees Parlement wil beschermde status van wolf opnieuw bekijken

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de hoge beschermde status van de wolf in de Europese Unie opnieuw beoordeelt. De aanleiding hiertoe is de toegenomen populatie en de problemen die daaruit voortkomen. In februari vindt waarschijnlijk een debat hierover plaats.

Europees+Parlement+wil+beschermde+status+van+wolf+opnieuw+bekijken
© Pixabay

Het Europees Parlement zegt de afgelopen maanden tientallen verzoekschriften te hebben ontvangen van burgers die klagen over de aanwezigheid van wolven in de buurt van bewoonde gebieden in verschillende delen van Europa. Ze wijzen ook op de toename van aanvallen op vee.

De wolf geniet al dertig jaar de hoogst mogelijke beschermde status in de Europese Unie. Hierdoor zijn alle vormen van opzettelijk vangen of doden van de dieren uitgesloten, met beperkte uitzonderingen. De afgelopen dertig jaar is de wolvenpopulatie gestaag toegenomen. De uitzonderingen lijken niet langer voldoende om het hoofd te bieden aan de gevaren en de negatieve impact op de landbouw, stelt de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement.


Een aantal Europees Parlementsleden vindt dat moet worden overwogen om de wolf niet langer de meest beschermde status te geven. Het Europees Parlement wil daarbij van de ministers in Europa weten welke maatregelen lidstaten toepassen om ervoor te zorgen dat veehouders volledig worden beschermd en gecompenseerd voor alle impliciete kosten na de aanvallen van grote roofdieren.


Meer ruimte

Bert-Jan Ruissen (SGP) is een van de leden van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling die de wolvenproblemen op de agenda probeert te zetten. Hij vindt dat een iets lagere beschermde status meer ruimte geeft voor lidstaten om de wolvenstand actief te beheren, onder andere door afschot van wolven die voor problemen zorgen. Hij heeft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om het beheer nu al mogelijk te maken.

Ruissen: 'Nederland is te klein om de natuur zomaar haar gang te laten gaan. Je moet actief kunnen ingrijpen om disbalans in de natuur te voorkomen en om economische schade zoveel mogelijk te beperken. We kunnen van schapenhouders niet verwachten dat ze ons hele landschap vol zetten met hekken en stroomdraad.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer