Rabobank verwacht verder marktherstel pluimveevlees

Rabobank verwacht voor 2022 verder marktherstel voor pluimveevlees. Dat komt door een versoepeling van de coronamaatregelen, wat een positief effect heeft op de afzet via foodservicebedrijven. Ook draagt de economische groei bij aan meer vraag.

Rabobank+verwacht+verder+marktherstel+pluimveevlees
© Pixabay

Dat stelt Jeroen van den Hurk, sectormanager Food & Agri, intensieve veehouderij bij Rabobank in een update. Hij signaleert dat de opbrengstprijzen voor de hele kip verder zijn verbeterd in 2021. Die prijs ligt 20 tot 25 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. Losse delen pluimveevlees zijn minder in prijs gestegen. Borstvlees met ongeveer 15 procent en poten met 20 procent.

Het aanbod in Europa is krap. Dat komt mede door een lage winstgevendheid in de sector in het eerste coronajaar. Het aantal plaatsingen van eendagskuikens lag tot en met het derde kwartaal in 2021 2 tot 3 procent lager dan in 2019.


Vogelgriep

Verder speelt de aanhoudende druk van vogelgriep in grote delen van Europa en salmonellaproblemen in Oost-Europa. Daarbij is uitbreiding lastig, als gevolg van hoge kosten voor staal, arbeid en bouwmaterialen. Ook bemoeilijken de hoge prijzen voor voer, kunstmest en energie het ondernemen in de pluimveesector wereldwijd.

De Nederlandse retail wil dat het aanbod in vers pluimveevlees in 2023 volledig volgens het 1 ster Beter Leven-keurmerk is geproduceerd. Van den Hurk schat dat er 800.000 tot 900.000 vierkante meter extra staloppervlak nodig is voor de omschakeling naar dit keurmerk. Hij denkt dat een groot deel van dit oppervlak in 2022 omschakelt.

'Door leegstand, een lagere bezetting, de huidige hoge productiekosten en vogelgrieprestricties zal het aanbod van pluimveevlees relatief laag zijn in 2022. Dat biedt perspectief voor meer verbetering van de marktomstandigheden voor productie van kip in Nederland. Dat nodig is voor een rendabele productie', stelt hij.


Omschakeling

Van den Hurk verwacht dat de omschakeling voor de markt een succes wordt. 'Met het keurmerk wordt invulling gegeven aan wensen vanuit de maatschappij, realiseren we een lagere uitstoot en neemt de afhankelijkheid van export af in een op kostprijs gerichte markt. Een verschuiving naar een bijna volledig vraaggestuurde sector ligt dus binnen handbereik.'

Wel denkt hij dat door de omschakeling het aantal vleeskuikens flink zal dalen, met ongeveer 40 procent. Vanuit deze daling heeft het ook impact op de overige schakels in de pluimveeketen. Zo is er een daling van de vraag naar 135 miljoen eendagskuikens en worden 130 miljoen kuikens minder geslacht.

Ook is ruim 400.000 ton minder krachtvoer nodig en wordt het aantal moederdieren gehalveerd. 'De hele Nederlandse pluimveevleessector zal het effect van de omschakeling naar 1 ster Beter Leven voelen in 2022', besluit Van den Hurk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer