Rabobank rekent ook voor 2022 op hoge voedselprijzen

Rabobank verwacht dat de voedselprijzen in 2022 hoog blijven. Dat komt door weersinvloeden, kostenstijgingen in de toeleveringsketens en de hoge prijzen en capaciteitstekorten in de transportsector. Dit staat in het jaarlijkse Agri Commodity Markets Outlook-rapport dat de bank dinsdag publiceerde.

Rabobank+rekent+ook+voor+2022+op+hoge+voedselprijzen
© Peter Smit

Rabobank voorspelt dat ongunstig weer een van de grootste uitdagingen zal vormen voor de wereldwijde voedselproductie. De bank wijst in het rapport op het weerfenomeen La Niña dat belangrijke voedselproducenten als de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië hard kan treffen.

De laatste keer dat de prijzen van landbouwgrondstoffen zo hoog waren, was in 2012, na twee opeenvolgende La Niña-perioden. Die zorgden in de genoemde regio’s voor grote droogtes.


De bank verwacht ook dat handelsknelpunten en de inflatiedruk in de energieprijzen, meststoffen, transportkosten en arbeid de voedselvoorzieningsketens hard zullen treffen. Agrarisch ondernemers proberen normaal gesproken de productie uit te breiden vanwege de hoge opbrengstprijzen, maar de stijging van de onkosten belemmert dat in 2022.

De prijzen van granen en oliezaden als tarwe en mais, basisvoedsel, koffie en suiker en belangrijke ingrediënten als palmolie zullen allemaal hoog blijven. Rabobank schrijft dat het nieuwe jaar zal starten vanuit een positie van lage voorraden in veel landbouwgrondstoffen.


Minder invloed corona

De invloed van de coronapandemie zal in 2022 waarschijnlijk minder marktverstoringen met zich meebrengen. Naarmate de vaccinatiegraad verbetert, het aantal covidgerelateerde sterfgevallen daalt en lockdowns minder waarschijnlijk, korter of minder ernstig worden, kan de wereldwijde logistieke keten herstellen.

Havens kunnen dan de opgelopen achterstanden en de toegenomen vraag wellicht beter opvangen. Maar een ‘normalisatie’ van de toeleveringsketen in 2022 is nog onwaarschijnlijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer