Rabobank verwacht verdere stijging tarweprijs

Vanwege de zorg over de beschikbaarheid van voldoende tarwe in landen die sterk afhankelijk zijn van import, verwacht Rabobank prijsstijgingen tot zeker halverwege 2022.

Rabobank+verwacht+verdere+stijging+tarweprijs
© Twan Wiermans

In het analyserapport Agri Commodity Outlooks kijkt Rabobank vooruit naar de wereldwijde markten van agrarische grondstoffen in 2022. Voor tarwe luidt de analyse dat de markt op dit moment bepaald wordt door zorg over de beschikbaarheid en incidenteel paniekaankopen in landen die sterk afhankelijk zijn van internationale handel. Vaak beschikken deze landen ook niet over een goede infrastructuur voor de aanvoer van tarwe.

Rabobank wijst erop dat de tarwemarkt in 2021-2022 afstevent op een tekort op de tarwebalans van 11,5 miljoen ton. Dat is het grootste tekort sinds seizoen 2012-2013. Naast een beperkte beschikbaar zijn er dit jaar wereldwijd ook problemen met de kwaliteit van de tarwe. In de Verenigde Staten (VS) en Canada komt dit vooral door het droge groeiseizoen, terwijl in Europa en Australië de natte oogstomstandigheden juist nadelig waren voor de kwaliteit.


Eerst prijsstijging, daarna afvlakken

Tot halverwege 2022 verwacht Rabobank stijgende tarweprijzen. De huidige tarwenotering zal nog zo'n 10 procent stijgen en daarna afvlakken. Vanaf de zomer van 2022 daalt die weer naar het huidige prijsniveau. Als richtlijn gebruikt Rabobank de noteringen van de grondstoffenbeurs CBOT in Chicago.

De analisten van de bank gaan ervan uit dat de wereldwijde tarweproductie komend jaar marginaal toeneemt, vooral als gevolg van de grotere arealen in de VS, Europa en Rusland. Verder verwachten ze een daling van de vraag naar tarwe, omdat de veevoerindustrie op zoek gaat naar goedkopere eiwitbronnen. De hogere productie en het lagere verbruik zorgen na twee jaar van tekort in seizoen 2022-2023 weer voor een overschot op de globale tarwebalans.


Gevolgen klimaatverandering

In een negatief scenario gaat Rabobank uit van opnieuw tegenvallende oogstcijfers door de gevolgen van de klimaatverandering. In die situatie bestaat de mogelijkheid dat landen als Rusland en Argentinië hogere exportbelastingen doorvoeren om de binnenlandse prijzen in de hand te houden. Als landen in het Midden-Oosten vervolgens genoeg oliegeld hebben voor de aankoop van dure tarwe kunnen wereldmarktprijzen met 25 procent stijgen ten opzichte van het huidige niveau.

In een meer behoudend scenario houdt Rabobank er rekening mee dat na de paniekaankopen van dit jaar er meer tarwe op de markt overblijft dan blijkt uit eerdere prognoses. Een oorzaak zou kunnen zijn dat China de eigen strategische voorraad afbouwt, vanwege de keuze voor andere grondstoffen in veevoer. Als daarnaast ook de tarweopbrengsten meevallen en er voldoende aanbod is voor de wereldvraag, dan zullen de prijzen logischerwijs weer onder druk komen te staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer