VVD Drenthe wil hele provincie als wolvengebied aanmerken

De VVD-fractie in Provinciale Staten van Drenthe wil dat heel Drenthe tot risicogebied wordt verklaard voor de wolf. Aanleiding is de jongste golf aanvallen op schapen en runderen in Midden- en West-Drenthe.

VVD+Drenthe+wil+hele+provincie+als+wolvengebied+aanmerken
© Pixabay

In een deel van de provincie zijn de afgelopen weken meer dan tien aanvallen geweest op schapen en runderen. Afgelopen zondagnacht werd nog een koppel zoogkoeien te grazen genomen in Geeuwenbrug bij Diever. Bij die laatste aanval is een kalf gedood, de dagen ervoor vielen onder schapen zeker twintig slachtoffers.

DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of de wolf de dader was van de jongste aanvallen. Verschillende bewoners hebben wel een wolf zien rondlopen in het gebied, onder andere op klaarlichte dag nabij een basisschool in Diever.

Onrust groot

Volgens VVD-Statenlid Johan Moes is de onrust onder dierhouders in dit deel van Drenthe groot. Ze willen graag wolfwerende maatregelen nemen, maar Zuidwest-Drenthe valt bijvoorbeeld buiten het door de provincie aangewezen risicogebied. 'Daardoor komen dierhouders niet in aanmerking voor de subsidieregeling voor de aanschaf van vaak kostbare rasters of andere wolfwerende middelen. Ze kunnen alleen een beroep doen op de extra noodrasters die zijn aangeschaft door de provincie. Maar die voorraad is beperkt.'

De VVD-fractie vraagt woensdag in de vergadering van Provinciale Staten aandacht voor de problemen die zijn ontstaan. Volgens Moes ligt een oplossing in het aanwijzen van heel Drenthe als risicogebied voor de wolf. Dat zou volgens hem met spoed en in samenspraak moeten gebeuren met de gebiedscommissie Wolf, die Gedeputeerde Staten adviseert over het wolvenbeheer in de provincie. 'Gedeputeerde Staten moeten ook budget hiervoor beschikbaar stellen.'

Een ander hulpmiddel is volgens Moes om net als in Overijssel een preventieteam in te stellen dat voorlichting kan geven aan het publiek. 'Er is nog veel onwetendheid, ook onder dierhouders. Men weet vaak niet wat preventief kan worden gedaan om de dieren te beschermen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer