'Speculeren met stikstofruimte'

De rechtbank Oost-Brabant zette deze week een streep door de natuurvergunning van de Amercentrale. De rechtszaak is aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB). Ook Schiphol zit klem omdat de luchthaven de belangrijke natuurvergunning niet heeft en dus niet voldoet aan de stikstofregels. Vrijdag boog de ministerraad zich over de problemen met Schiphol waarvan duidelijk is dat een natuurvergunning grote gevolgen gaat hebben.

%27Speculeren+met+stikstofruimte%27
© Dirk Hol

De rechter uitte scherpe kritiek op de overheid en in de zaak om de Amercentrale, specifiek de Brabantse. Immers de stikstofcrisis duurt nu tweeënhalf jaar. De stikstofwet is inmiddels van kracht maar ondertussen wordt geprobeerd om verouderde, bestaande rechten te verzilveren.

De rechter steekt daar nu een stokje voor. Ook industriële bedrijven moeten aantonen dat ze werken aan het omlaag brengen van de stikstofdepositie op natuurgebieden. Ooit vergunde stikstofruimte kan niet tot in de eeuwigheid hergebruikt worden zonder dat duidelijk is welke gevolgen dat heeft voor de natuur.

Terecht natuurlijk, want meten met twee maten kan niet langer. Immers boeren zagen al veel eerder hun natuurvergunning om de dezelfde argumenten ingetrokken worden.

Verouderde, bestaande rechten niet zo maar verzilveren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Maar provincie Noord-Brabant maakt het nog bonter. Om de eigen industrie veilig te stellen, kreeg het bedrijf Isover dat geen vergunning had, nu de mogelijkheid om stikstofrechten te verkopen. De verkregen natuurvergunning is gebaseerd op de situatie in 1994.

Het is bizar dat dit mogelijk is en de regels niet aangepast zijn voor het openstellen van het extern salderen. De werkelijke emissies zouden leidend moeten zijn en het speculeren met stikstofruimte verboden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer