'Onbegrepen en tegen de muur gedrukt'

Nederlandse veehouders hebben zeer weinig vertrouwen in de overheid. Dat is de uitkomst van een enquête onder 981 ondervraagden. I&O Research voerde het uit in opdracht van de Volkskrant. 98 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de landelijke overheid. Ze voelen zich onbegrepen en met de rug tegen de muur gedrukt.

%27Onbegrepen+en+tegen+de+muur+gedrukt%27
© Dirk Hol

De uitkomst laat zien hoezeer de boeren zich verlaten voelen. Zij wensen met rust gelaten te worden en willen misschien wel het liefst terug naar hoe het was.

De landbouw is een sector geworden waarin het overleven is. Met als gevolg deze uitkomst, actiegroepen en de opkomst van een eigen politieke partij. De boze boer als bakermat en misschien wel als bestaansrecht.

De uitkomst van I&O Research is om meerdere redenen niet verrassend. Enerzijds zit behoudendheid en wantrouwen in de boerencultuur gebakken. De drang naar autonomie is groot. De overheid is nimmer populair geweest, evenals iedere buitenstaander die het boerenbedrijf probeert te beïnvloeden.

Boeren hebben veel te lang geen idee waar ze aan toe zijn

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Anderzijds heeft de overheid natuurlijk veel aan zichzelf te danken. Terecht vinden de veehouders de overheid besluiteloos, onkundig en onberekenbaar. Neem alleen al de ruim drieduizend PAS-melders die nog altijd geen idee hebben waar ze aan toe zijn. Het is een schande dat het niet lukt de onzekere situatie van deze groep boeren op te lossen.

Maar niet alleen bij deze groep ontbreekt het gebrek aan perspectief. Boeren hebben veel te lang geen idee waar ze aan toe zijn. Ze zien nieuwe maatregelen op zich afkomen die het hen alleen maar moeilijker maakt, zonder dat er zicht is op betaalbare, bewezen alternatieven en consistent beleid.

Ondertussen is een nieuw kabinet in de maak en wordt gezocht naar een nieuwe landbouwminister. Hem of haar wacht een hele kluif om met perspectiefvol, werkbaar en duidelijk beleid te komen dat boeren stimuleert een ondernemerskeuze te maken en versneld de transitie door te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer