'Duitse vergroeningspolitiek gaat de toon zetten'

De Duitse boeren kunnen hun borst natmaken. Ze krijgen een nieuwe regering. Deze week presenteerde de driepartijencoalitie haar regeerakkoord na minder dan twee maanden onderhandelen. De ‘verkeerslichtcoalitie’ van het socialistische SPD, het liberale FDP en de Groenen luidt een nieuw tijdperk in.

%27Duitse+vergroeningspolitiek+gaat+de+toon+zetten%27
© Dirk Hol

Duitsland moet duurzamer, socialer en digitaler worden en gaat zich voortaan richten op Brussel in plaats van Washington. Zo gaan de minimumlonen omhoog. Het wordt voor arbeidsmigranten aantrekkelijker om in Duitsland aan de slag te gaan.

In 2030 moet 30 procent van de land- en tuinbouw biologisch zijn. Vorig jaar was dat nog geen 10 procent. Ook in gewasbescherming, bemesting en dierenwelzijn zal veel verandering komen. De Groenen leveren de minister voor landbouw en voedsel. Ze zullen in Europa hun groene standaarden willen opleggen aan andere lidstaten. De glyfosaatdiscussie lijkt daarmee beslecht.

Is de nieuwe Duitse regering dan tegen de landbouw? Nee, zo lijkt het, maar ze willen het wel anders. De Duitse verkeerslichtcoalitie zegt juist veel waarde te hechten aan het agrarische cultuurlandschap, de kracht van de agrarische familiebedrijven en boeren en tuinders als voedselproducenten. Maar wel met behoud van biodiversiteit.

Opvallend gematigd was de reactie van de Duitse boerenvoorman

Opvallend gematigd was de reactie van boerenvoorman Joachim Rukwied. Hij sprak diplomatiek over 'geweldige uitdagingen' die boeren en tuinders te wachten staan. De voorzitter van de Deutscher Bauernverband prees het voornemen van de coalitie om de landbouw milieu- en klimaatvriendelijker te maken met voldoende verdienvermogen voor boeren en tuinders.


Maar terecht wijst Rukwied kritisch op het uitvoeringsbeleid dat wel moet aansluiten bij de boerenpraktijk. En hij eist een vergaand transitiefonds.

De nieuwe progressieve en groene wind die zal waaien uit Berlijn, zal ook in Nederland worden gevoeld. Duitsland is immers het eerste grote toonaangevende Europese land dat de landbouw actief wil hervormen. Ook Nederland zal daar niet aan ontkomen en dat is maar goed ook, mits de hele keten de tijd krijgt mee te bewegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer