Wratziekte op nog eens vier percelen in Noordoost-Nederland

Na de teelt van zetmeelaardappelen in 2021 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wratziekte vastgesteld op vier landbouwpercelen in Noordoost-Nederland.

Wratziekte+op+nog+eens+vier+percelen+in+Noordoost%2DNederland
© Harry Tielman

Keuringsdienst NAK had op de betreffende percelen symptomen van de schimmelziekte aangetroffen, meldt de NVWA. De aardappelrassen waarin de besmettingen werden vastgesteld zijn twee keer Altus, Aventra en Festien. De NVWA heeft op de besmette percelen een teeltverbod opgelegd voor het telen van uitgangsmateriaal en aardappelen voor een termijn van tenminste twintig jaar.

De NVWA stelde in 2020 wratziekte vast op drie percelen in gemeente Stadskanaal. Oorzaak van deze besmettingen bleek een voor Nederland nieuwe fysio, namelijk het pathotype 38 (Nevsehir). Om goed in kaart te brengen hoe groot het probleem in het betreffende gebied is, deed de NVWA in 2021 naar verhouding meer controles in de nabije omgeving van deze eerder geconstateerde besmettingen.


Besmettingen in nabije omgeving

Zo werden binnen een straal van 5 kilometer twintig inspecties uitgevoerd en op een afstand van 5 tot 10 kilometer nog eens twintig. De controles in Noordoost-Nederland waren half november afgerond. Deze hebben geleid tot drie vondsten van wratziekte, twee in gemeente Westerwolde op minder dan 5 kilometer afstand van de in 2020 aangetroffen besmettingen en een derde besmetting op grotere afstand, in gemeente Veendam.

In gemeente Emmen werd een vierde besmetting vastgesteld. Dat gebeurde nadat de teler symptomen van wratziekte in zijn geoogste aardappelen had gemeld. Door de relatief grote hoeveelheden neerslag kan 2021 volgens de NVWA als een 'echt wratziektejaar' worden gezien. De autoriteit stelt zelfs dat zo beschouwd het aantal besmettingen dit jaar nog meevalt.

Voor elke besmetting met wratziekte onderzoekt de NVWA welk pathotype de oorzaak hiervan is. Naar verwachting zullen de betreffende pathotypes op de vier aangetaste percelen in juni 2022 bekend worden.


Vijftig aardappelrassen toetsen

In de komende maanden worden vijftig aardappelrassen onderzocht op resistentie tegen fysio 38. Dit officiële onderzoek bestaat uit twee achtereenvolgende laboratoriumtoetsen. Van de eerste toets worden de resultaten in maart 2022 verwacht. Aansluitend daarop vindt de tweede toets plaats. Hiervan worden de resultaten in juni verwacht. Daarna wordt het officiële resistentiecijfer bekendgemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer