Onduidelijk of wratziekte Stadskanaal nieuwe fysio betreft

Op twee aardappelpercelen in de omgeving van Stadskanaal is vorige maand wratziekte gevonden. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het mogelijk gaat om een nieuwe fysio van de schimmelziekte. Maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld.

Onduidelijk+of+wratziekte+Stadskanaal+nieuwe+fysio+betreft
© Han Reindsen

De gevonden wratten konden door de NVWA worden gerelateerd aan twee percelen en de drie zetmeelrassen Festien, BMC en Supporter. Dit meldt Stichting Teeltbeschermingsmaatregelen Zetmeelaardappelen (TBM) in een notitie naar aanleiding van de recente vondsten van wratziekte op twee praktijkpercelen in de buurt van het Groningse Stadskanaal.

Het onderzoek van NVWA wijst uit dat het mogelijk om een nieuwe fysio van wratziekte gaat. Maar dat is nog niet 100 procent zeker en het is ook niet duidelijk waar de besmetting vandaankomt of wanneer deze is geïntroduceerd. Het is dus niet per se een nieuwe variant van de quarantaineziekte, concludeert Stichting TBM op basis van de bevindingen van NVWA.

De steekproef die de autoriteit uitvoerde in een straal van 5 kilometer rond de getroffen percelen leverde geen andere wratvondsten op. Dat betekent niet dat met zekerheid te zeggen is dat de schimmelziekte alleen voorkomt op de twee gelokaliseerde percelen, benadrukt Stichting TBM.


Sporen overleven veertig jaar

Wratziekte is een quarantaineorganisme en sporen kunnen tot wel veertig jaar overleven in de grond, om vervolgens weer wratten te veroorzaken op een gevoelig aardappelras. Op dit moment worden zoveel mogelijk sporen op de besmette percelen verzameld om de resistentie in het rassenpakket voor zetmeelaardappelen te kunnen bepalen.

Naar aanleiding van de wratziekte nabij Stadskanaal stellen veel telers van zetmeelaardappelen zich de vraag welk aardappelras zij nog veilig kunnen telen in het betreffende gebied. Ook deze vraag kan volgens Stichting TBM op dit moment door niemand met zekerheid worden beantwoord.

In het zetmeelteeltgebied zijn in het verleden voor wratziekte fysio 2, fysio 6 en fysio 18 officiële besmetverklaringen vastgesteld. Daarnaast komt in het zuiden van Nederland fysio 1 voor. Aardappelrassen kunnen officieel worden getest op resistentie tegen alle bekende fysio's. Op de site van de NVWA staat een overzicht hiervan.


Biotoetsen vragen veel tijd

Het onderzoek dat de NVWA nu uitvoert om vast te stellen welke fysio gevonden is op de percelen bij Stadskanaal is gebaseerd op biotoetsen en vraagt veel tijd. Stichting TBM verwacht de resultaten hiervan niet eerder dan de komende zomer. Dan moet duidelijk zijn of er sprake is van een nieuwe fysio.

Deskundigen houden ook rekening met een mogelijke aanpassing van een bestaande fysio van wratziekte als reactie van de schimmel op de teelt van resistente aardappelrassen. Doordat concrete informatie over de gevonden fysio niet op korte termijn beschikbaar is, kan voor het pootseizoen 2021 geen goed rassenadvies worden afgegeven, aldus stichting TBM.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer