Wratziekte in Groningen is onbekende variant

De wratziekte die onlangs is gevonden op twee aardappelpercelen in de gemeente Stadskanaal is van een onbekende variant, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wratziekte+in+Groningen+is+onbekende+variant
© Han Reindsen

De nieuwe variant kan gevolgen hebben voor de beheersing van wratziekte in Noord-Oost Nederland op akkerbouwbedrijven waar intensief aardappelen worden geteeld. De NVWA voert vervolgonderzoek uit naar de herkomst van de besmetting en de mogelijkheden voor een gerichte aanpak.


De NVWA heeft met behulp van DNA-onderzoek vastgesteld dat er sprake is van een voor Noord-West Europa onbekende variant ofwel fysio van de ziekteverwekker. Onderzocht wordt of het gaat om een fysio dat al bestaat. Ook wordt gezocht naar de bron van de besmetting, waarbij de NVWA de teelthistorie van beide besmette percelen in kaart gaat brengen.


Wratten op drie aardappelrassen

Onduidelijk is of bestaande rassen met een goede resistentie tegen de in Nederland bekende wratziektefysio's, ook resistent zijn tegen het fysio dat nu is aangetroffen. Op drie zetmeelaardappelrassen, te weten Festien, BMC en Supporter, zijn wratten aangetroffen. Gezien de mate van resistentie van deze rassen voor fysio 1, fysio 6 en fysio 18 was deze vondst onverwacht.

Totdat duidelijk is hoe de huidige aardappelrassen reageren op dit nieuwe fysio, is het voor telers in de directe omgeving van de vondsten vooralsnog onmogelijk om te bepalen welke rassen het beste kunnen worden geteeld. Een soortgelijke situatie deed zich voor in 2003, toen fysio 18 voor het eerst werd aangetroffen in Nederland.


Experimenteel onderzoek

Dat leidde vervolgens tot een samenwerking met de sector om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de mate van resistentie van belangrijke rassen in het gebied. Om dit wederom mogelijk te maken, verzamelt de NVWA zoveel mogelijk wratmateriaal. Daarnaast wordt door middel van een experimenteel onderzoek getracht een indicatie te krijgen welke aardappelrassen mogelijk resistent zijn tegen deze onbekende variant.

Wratziekte is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum en is niet schadelijk voor mensen of dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer