NVWA vindt wratziekte op twee Groningse aardappelpercelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met wratziekte vastgesteld op twee landbouwpercelen in de gemeente Stadskanaal.

NVWA+vindt+wratziekte+op+twee+Groningse+aardappelpercelen
© NVWA

Aanleiding voor onderzoek is de vondst van knollen met wratten in een partij aardappelen die afkomstig is van deze percelen. Aanvullend onderzoek in de omgeving heeft niet geleid tot meer vondsten. De gevolgen zijn vooral economisch. Op de besmette percelen mogen twintig jaar geen aardappelen meer worden geteeld.

Tijdens het bemonsteren van de partij aardappelen op bruinrot en ringrot trof keuringsdienst NAK knollen met wratten aan. Bij het NVWA-onderzoek dat daarop volgde, zijn op de herkomstpercelen wratten gevonden. Deze zijn verzameld en in het laboratorium onderzocht, waarbij de definitieve aanwezigheid van de schimmelziekte is vastgesteld.

Onderzoek naar oorzaak

De besmette partij en de twee besmette percelen zijn van één teler. Het besmette areaal betreft in totaal bijna 8 hectare en de afstand tussen beide percelen is ongeveer 3 kilometer. De oorzaak van de besmetting wordt nog onderzocht.

De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van wratziekte in een straal van 5 kilometer rondom beide besmette percelen. Hierbij zijn percelen en zeefgrond geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van wratachtige structuren. Dit heeft niet geleid tot meer vondsten.

Quarantainestatus in de EU

Wratziekte is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. Deze schimmel heeft een quarantainestatus in de Europese Unie. Er bestaan verschillende fysio's van de schimmel, waarvan fysio 1, 2, 6 en 18 voorkomen in Nederland. Fysio 1 komt voor in Zuidoost-Nederland en de overige fysio's in Noordoost-Nederland.

De vorige vondst van wratziekte was in 2015 op een perceel in de omgeving van Borger. Daar bleek na onderzoek sprake te zijn van fysio 18.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer