VS sluit grenzen voor Canadees pootgoed vanwege wratziekte

Twee recente besmettingen met wratziekte in aardappelpartijen op de Prins Edwardeilanden hebben de Verenigde Staten (VS) doen besluiten om het transport van pootgoed uit deze Canadese provincie voorlopig op te schorten.

VS+sluit+grenzen+voor+Canadees+pootgoed+vanwege+wratziekte
© NVWA

De besmettingen op twee Canadese aardappelbedrijven op 1 en 14 oktober zijn bevestigd door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA). Vanaf het jaar 2000 zijn 35 besmettingen van wratziekte in aardappelen vastgesteld op de Prins Edwardeilanden.

De autoriteiten in de VS hebben Canada op 2 november laten weten dat ze de invoer van Canadese aardappelen verbieden, totdat er afdoende maatregelen zijn genomen. Het sluiten van de grenzen geldt overigens niet voor verwerkte aardappelproducten. Het besluit van de VS heeft vooral gevolgen voor de export van pootgoed.


Wassen en borstelen

De maatregelen die CFIA nu afkondigt om het risico op het verspreiden van wratziekte te beperken, hebben betrekking op het wassen en borstelen van aardappelen om grondresten te verwijderen. Verder wordt op en rond de besmette aardappelbedrijven brononderzoek uitgevoerd om de oorsprong van de besmettingen te achterhalen.

De CFIA hoopt met de risicobeperkende maatregelen de Amerikaanse autoriteiten te kunnen overtuigen. Over en weer zijn er tussen de deskundigen uit beide landen voortdurend technische discussies over wratziekte en worden gegevens over lopende onderzoeken uitgewisseld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer