'Pap, kom maar snel thuis!'

Ik deed vorige week allemaal leuke dingen, ik was lekker druk. Woensdag, donderdag en vrijdag werkte ik bij de CAV Agrotheek in Wieringerwerf. Ik zocht veehouders die mee willen doen als ruwvoerdeelnemers voor een eiwitproject.

%27Pap%2C+kom+maar+snel+thuis%21%27
© Ruud Ploeg

Tussendoor had ik contact met Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging over het zevende actieplan Nitraatrichtlijn en mocht ik helpen met bietenrijden. Vrijdagmiddag ging ik melken en het weekend was ik thuis op de boerderij, zodat ik in mijn achterhoofd verder kon nadenken over het nitraatprogramma en het eiwitproject. Dacht ik…

Bam! Mijn moeder sloeg in de nacht van vrijdag op zaterdag mijn slaapkamerdeur open. Mijn vader was opgehaald met de ambulance. Zijn hartslag was veel te laag. Mijn zusje en moeder gingen naar het ziekenhuis.

Ik stuurde pap 's nachts een berichtje: 'Het komt wel goed met de koeien, doe jij voorzichtig?! Xx' Maar slapen lukte niet meer. Om half 7 maakte ik mijn andere zusjes maar wakker. Ik zei dat ze niet moesten schrikken, omdat pap er niet was. Hij is namelijk altijd thuis. Altijd!

De melkproductie van de koeien was gemiddeld met een liter gezakt

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Met de koeien en het bedrijf gaat het goed. Iedereen wil helpen, daar zijn we heel dankbaar voor. Zo kwam ook de voeradviseur meteen langs. Hij had al gezien dat de melkproductie van de koeien gemiddeld met een liter was gezakt.

Dit keer kwam het niet door het rantsoen, maar doordat ik niet zo snel als mijn vader de mengwagen vol heb en de koeien hierdoor langer op hun voer moesten wachten.

Gelukkig ligt pap op zijn plek en kunnen we overdag whatsappen. Maar toch kan ik niet even snel iets vragen aan hem. Zoals met voeren, bij het VKI-afmelden van de slachtkoeien of wanneer de afvalcontainers aan de weg moeten staan.

Maar ook mijn zusjes missen hem om even een praatje te maken over school of het werk. Zelfs de hond merkt het gemis. Ze ligt de hele dag in haar mand.

De koeien doen het goed, maar kom maar snel thuis pap...


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer