'Lekker rustig melken'

'Hoe maak je toch steeds tijd voor de columns?' vragen mensen weleens. Nou, eigenlijk sta ik altijd in de melkstal als ik iets verzin voor mijn column. Zo ook deze keer.

%27Lekker+rustig+melken%27
© Ruud Ploeg

Na hele drukke weken: derde snede kuilen, hooi maken, oppassen op boerderijen bij boeren die op vakantie zijn, sta ik even lekker in de melkstal. Heerlijk. Even geen radio, alleen de koeien en ik. Vrienden, kennissen en collega's weten ook dat ik sta te melken, dus ook even geen telefoon.

En dan geniet ik van koe 118, die ik altijd weer even met een aaitje binnen moet halen. Zij is het dikkerdje van de stal en heeft altijd een extra zetje nodig om binnen te komen. Meestal trek ik dan even aan haar voorpoot en dan loopt ze verder. Het is gewoon mijn rustmomentje op de dag, heerlijk de dag afsluiten. Ik hoorde toevallig gisteren op de radio dat de meeste mensen dit onder de douche hebben. Boeren hebben dat tijdens het melken.

Deze zomer beleef ik ook van alles met mijn vriend op onze oppasadressen. Bij het ene robotbedrijf moeten we 's morgens en 's middags drie koeien ophalen en bij het andere bedrijf wel twintig koeien. Van de ene boer hoor je de hele vakantie niets en de andere boer vraagt elke dag via een appje hoe het met de koeien gaat. Mensen van buitenaf denken altijd: die koeienboeren, maar echt waar, elke veehouder is anders.

En zo doet iedereen het op het bedrijf anders. Leuk om te ervaren en om van te leren. Zelfs als wij op andere boerderijen oppassen, probeer ik te blijven melken. Het zit gewoon zo in mijn systeem. Ik kan het soms gewoon niet zo goed uitleggen waarom ik het nou zo leuk vind. Tja, degenen die dit ook hebben, zullen precies begrijpen wat ik bedoel.

Ik kan het soms gewoon niet zo goed uitleggen waarom ik het melken nou zo leuk vind

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

En zo wordt het donker en klapt er een bak water naar beneden. De hagelstenen komen door de nok van het dak naar binnen gewaaid en het jonge vaarsje 51 trapt haar melkstel eraf van de schrik. Dat snap ik. Want wat is de zomer wisselvallig en zelfs extreem.

Iedereen hoort de afgelopen weken al het nieuws over de uitstoot van de industrie. Dat schiet dan ook weer door mijn hoofd. Ik vind het goed dat alle sectoren worden doorgelicht wat betreft uitstoot. Laat iedereen maar flink puzzelen, ik geniet lekker van de koeien, neem de dag nog even door om dan rustig naar huis te gaan om te eten en mijn column op papier te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer