'Uitje naar de boerderij'

Zo. De vakantie zit erop. Weken vol zon, regen en ontspanning liggen weer achter ons. Omdat ik naast mijn werk op de boerderij als docent en als gemeenteraadslid actief ben, heb ik in de zomerperiode minder lessen en vergaderingen en wat meer tijd over.

%27Uitje+naar+de+boerderij%27
© Ruud Ploeg

Omdat we met onze boerderij ook mensen graag willen uitnodigen en laten zien en beleven hoe ons voedsel wordt gemaakt, ben ik dit jaar onder andere begonnen met het organiseren van laagdrempelige zomeruitjes voor kinderen. Goed voorbereid en met een middagvullend programma zijn de afgelopen weken tientallen kinderen en ouders bij ons op de Elihoeve geweest. De meesten waren nog niet eerder op een boerderij geweest, laat staan dat ze een koe hadden geaaid en van dichtbij hadden bekeken.

Het is leuk om al dat enthousiasme te zien voor het slootje scheppen, koeien uit de wei halen, in de moestuin bieten oogsten en het ijsje eten op de deel. Juist de dingen waarvan ik had ingeschat die misschien wat minder interessant zouden zijn, waren in trek. Kijken bij het melken in de melkput, voer aanvegen voor de pinken, opstrooien bij de kalfjes; een rij had zich gevormd, zodat iedereen echt aan de beurt zou komen.

Wat ook leuk was: de vele vragen die de kinderen en hun ouders hadden. Waarom gaan de koeien nu in het water? Wat gebeurt er met de melk in de fabriek? Hoe vaak komt de dierenarts? Wat doe je als een koe geen melk meer geeft? Ik leg dan graag uit wat er gebeurt op onze boerderij en welke keuzes wij soms mogen en moeten maken. Vaak word je daarbij uitgedaagd om de voor ons normale dingen simpel uit te leggen.

Het is mooi om te zien dat iedereen openstaat voor onze kijk op boeren in samenhang met en met respect voor onze dieren en de natuur

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Het is mooi om te zien dat iedereen openstaat voor onze kijk op boeren in samenhang met en met respect voor onze dieren en de natuur. Dat is namelijk ook iets wat wij nastreven; een blik geven in wat er komt kijken bij het runnen van een boerderij, op welke manier wij dat doen en laten zien waar ons eten vandaan komt. Na een middag vol pret kon iedereen weer naar huis. Elk kind met een behaald boerderijdiploma. Moe, een beetje stoffig, maar voldaan. Dat gold zeker ook voor ons.


@Judithdevor

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer