'Boerenprotesten blijven nodig'

Na anderhalf jaar met boerenprotesten is er nog niet veel veranderd. Sterker nog, de agrarische sector wordt alleen maar meer beschuldigd van de stikstofproblematiek. Er is toch niets natuurlijker dan een dier? Een dier leeft, eet, drinkt en poept. Ja poept, maar daar kunnen planten weer van groeien. Planten kunnen niet groeien van uitstoot van een auto of afvalwater na onze douchebeurt.

%27Boerenprotesten+blijven+nodig%27
© Ruud Ploeg

Een aantal weken terug werd landbouwminister Carola Schouten emotioneel tijdens een debat. Ze heeft nog nooit zo'n moeilijk dossier gehad. Schouten heeft nu een nieuwe routekaart voor het mestbeleid gemaakt. Dit geeft iets meer houvast. Maar lang niet genoeg, want het hele mestbeleid is zo ingewikkeld. Je hebt er een bemestingsadviseur voor nodig. Als er tien koeien te veel op je weiland grazen en poepen, ben je als boer een grote milieucrimineel.

Dan kun je vinden dat er misschien te veel dieren zijn in Nederland. Dat is een andere discussie. Toch wil ik daartegenin gaan.
Stel dat wij hier in Nederland de helft van de koeien wegdoen. Dan zal een deel van de gestopte boeren ergens anders op de wereld verdergaan met boeren of de collega-melkveehouders in het buitenland nemen meer koeien. Want er is minder aanbod van melk vanuit Nederland, dus de vraag in buurlanden stijgt.

Nu komt de grote maar. Wij verzorgen in Nederland onze koeien zo goed dat ze met gemak op een natuurlijke manier, zonder hormonen spuiten of geïnjecteerd voedsel, 10.000 kilo melk per jaar kunnen geven. Dat doen ze echt niet zomaar, want alleen al in de rest van Europa hebben ze voor die 10.000 kilo melk per jaar twee tot drie koeien nodig.

Als er tien koeien te veel op je weiland grazen en poepen, ben je als boer een grote milieucrimineel

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Als iedereen nu echt vindt dat het stikstofprobleem bij de koeien ligt, dan is het mondiaal gezien helemaal niet handig om hier in Nederland de veestapel te halveren. Want ergens anders op de wereld verdubbelt deze. De vraag naar vlees en zuivel blijft (groeien). Die mest is nodig voor planten.

Daarom blijven boerenprotesten nodig en ik vind dat goed. Houd het vol. Sterker nog, ik denk dat de overheid zelf ook vastloopt en dit weet. Anders waren er echt al plannen geweest. Maar er is nog niets veranderd na die anderhalf jaar. Dat boerenverstand is echt zo gek niet.


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer