%27Accepteren+dat+burger+voedsel+niet+op+1+zet%3F%27
Column
© Ruud Ploeg

'Accepteren dat burger voedsel niet op 1 zet?'

Ik zit in de auto onderweg naar mijn werk en luister naar de discussie van het radioduo Mattie en Marieke op Q-music. Het gaat over KLM. De vliegtuigmaatschappij gaat geen vlees meer verkopen in de vliegtuigen.

Volgens Mattie moeten wij de keuze blijven houden om wel of geen vlees te eten.
Marieke vindt het goed dat maatschappijen zoals KLM iets doen aan duurzaamheid. Het niet meer serveren van vlees in vliegtuigen is een druppel op de gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen, stelt ze.

Mattie geeft aan dit hypocriet te vinden en denkt dat KLM het onder andere om financiële redenen doet. Zo zegt hij: ‘Straks gaan we naar een wereld waarin je in het restaurant heel zachtjes naar het vleesmenu moet vragen. Hé pssst, mag ik van jou de vleeskaart?’

Het is interessant deze discussie te volgen. Ik sluit me volledig aan bij Mattie.

Wij moeten als Nederlandse akkerbouwers en veehouders iets produceren dat ze nergens op de wereld zo kunnen doen als wij

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

De discussie blijft erg hangen bij mij. Ik denk dat dit kwam omdat maandag plannen bekend werden over een opkoopregeling voor de veehouderijsector om stikstof vrij te maken voor de huizenbouw.

Met een teler die ik bezoek heb ik hier een discussie over. Volgens hem moeten wij als telers en veehouders misschien gewoon accepteren dat burgers en consumenten voedsel niet als eerste prioriteit meer zien. Tenminste niet in Nederland. We gaan gewoon liever op reis met het vliegtuig en kopen de mooiste telefoons en de nieuwste kleren. Ik vind dat natuurlijk niet leuk om te horen als veehouder, maar ja het is waar.

‘s Avonds heb ik het hierover met mijn vriend. Zo eigenwijs als hij altijd kan zijn, zegt hij: ‘Akkerbouwers en veehouders hebben het hier ook heel zwaar, want hun gewassen kunnen overal op de wereld worden geteeld. Kijk naar de bollenboeren, die verdienen in Nederland het meeste geld. Want dat kunnen ze nergens anders op de wereld telen.’

En dan komt aan het einde van de dag mijn creatieve brein naar boven. Wij moeten als akkerbouwers en veehouders in Nederland iets bedenken en produceren dat ze nergens op de wereld zo kunnen doen als wij. Maar hoe gaan we zo’n concept bedenken?

Weer

  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    15° / 11°
    50 %
Meer weer