'Waar komt straks ons voedsel vandaan?'

De melkprijs stijgt, zowel bij FrieslandCampina als bij Cono Kaasmakers. Als melkveehouders zijn we daar blij mee. Er is minder melkaanvoer, dus de prijzen zijn hoger. Nu hebben de meeste veehouders een zware voorjaarskuil met weinig eiwit. De koeien geven er toch minder melk van.

%27Waar+komt+straks+ons+voedsel+vandaan%3F%27
© Ruud Ploeg

Maar misschien komt het ook wel door de stoppende veehouders. Afgelopen jaar kan ik er zo al tussen de vijf en tien opnoemen die zijn gestopt of gaan stoppen in een straal van 50 kilometer. Zonde. Stikstof lijkt te worden doorgeschoven naar projectleiders, dus daar komen huizen voor in de plaats. Geen koeien meer.

Maar dat niet alleen. Je kunt de radio of televisie niet aanzetten of het gaat over de gas- en olieprijzen die blijven stijgen. Iedereen merkt het bij het tanken. Er wordt zelfs over nagedacht om weer naar gas te gaan boren in Groningen, zodat de prijzen dalen. Want er zijn productiebedrijven die moeten stoppen, omdat ze geen winst meer kunnen draaien.

Zo ook met de kunstmestprijzen. Deze zijn sky high en de kunstmestfabrieken hebben besloten om te stoppen met produceren. Zorgelijk voor aankomend teeltseizoen. We hebben de meststoffen toch nodig om het voedsel te kunnen produceren. Bij ons in de buurt hebben telers al besloten om geen tarwe te zaaien, want die teelt vraagt veel stikstof en als kunstmest straks duur is, kan de teelt niet meer uit. Daarvoor is er nu gras gezaaid.

Je kunt de radio of televisie niet aanzetten of het gaat over de gas- en olieprijzen die blijven stijgen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Door deze ontwikkelingen vraag ik me echt vaak af hoe de veehouderij en de rest van de agrarische sector eruit gaat zien over vijf of tien jaar. Ik hou van het werken met dieren en kan echt blij naar bed gaan als een zwaar kalf, dat ook nog eens achterstevoren lag, toch levend wordt geboren. Ik geef de dieren de liefde die zij nodig hebben. Ik kan dan ook echt genieten van het eten, als ik weet dat het uit de tuin en stal komt.

Maar waar komt ons voedsel straks vandaan? Ver buiten Europa, want dat is lekker goedkoop? Of misschien gaan we wel massaal over naar fabrieksvlees? Ik moet er niet aan denken.


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer