'Op mijn buik onder de quad'

Al het landwerk is redelijk klaar. Tijd om meer bezig te zijn met administratie- en computerklusjes. Zoals oornummers bestellen voor koeien die er een zijn verloren, het volgen van het duurzaamheidsprogramma voor de melkfabriek en het indienen van een bezwaar tegen het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

%27Op+mijn+buik+onder+de+quad%27
© Ruud Ploeg

Ik ben trouwens blij om te zien dat LNV zo'n 3.700 reacties binnen heeft gekregen. Tegelijkertijd ben ik bezorgd dat er nog heel veel agrariërs niet van zich hebben laten horen. Zien ze geen ernst in de gevolgen, zoals meer ziektedruk? Wisten ze niet dat ze konden reageren? Of misschien vinden ze het wel een goed plan.

Ook de landbouwvoertuigregistratie is zo'n klusje voor een regenachtige dag. Die typeplaatjes zoeken op de trekkers, wagens en hark vielen mee. Voor de trekkers belde ik met de dealer. Volgens mij doen die ook niet anders deze tijd, want toen ik zei dat ik met de nummerborden bezig was, noemde hij al bijna de VIN-nummers van de trekkers op.

Waar was het plaatje van de quad? We hebben ons rot gezocht. Met behulp van filmpjes op YouTube kwamen we er achter waar het zat. Dit had ons het demonteren van verschillende kappen kunnen besparen. Het heeft ook wel weer wat!

Eerst weet je niet waar je moet beginnen, maar inmiddels hebben mijn vader en ik dertien nummerborden aangevraagd

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Gisteren hadden we een kalfje met navelontsteking. Dan weet je precies welke medicijnen ze moet hebben en zijn de handelingen zo gedaan. Maar een nummerbord aanvragen... Dat is ingewikkelder. Ze vragen onder andere om een VIN-, GV- en chassisnummer en foto's van de ingeslagen plaatjes.

Vooraf weet je niet waar je moet beginnen, maar nu mijn vader en ik er dertien hebben aangevraagd, voelen we ons een expert. We hebben nu drie pasjes binnen. Na 1 januari moeten de trekkers en machines eerst worden gekeurd. We kunnen erop wachten dat dit over een bepaalde tijd elk jaar moet. Maar om het gedoe met de eerste keer aanvragen te voorkomen, hebben we het nu al gedaan. Best welwillend om ons aan te passen, toch?


@boeren_be_leven

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer