Aspergeteler Niessen: 'Limburg kan niet zonder internationale werknemers'

Internationale werknemers zijn onmisbaar geworden voor de Limburgse economie en bedrijvigheid, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om hen hier beter te faciliteren. Dat merkt ook Kim Niessen, manager personeelszaken bij aspergebedrijf Teboza in Helden. 'We doen er alles aan om vanuit het bedrijf werknemers uit het buitenland zo goed mogelijk te faciliteren, maar dat is niet altijd even makkelijk.'

Aspergeteler+Niessen%3A+%27Limburg+kan+niet+zonder+internationale+werknemers%27
© Eigen Foto

Het bedrijf in Helden houdt zich bezig met alles rondom het 'witte goud'. Van de teelt en de verkoop tot de sortering en het kweken van aspergeplanten. Ook voor de groene asperges kun je bij Teboza terecht. Ze bevoorraden een groot deel van de Benelux en zijn bezig het bedrijf naar een nog hoger internationaal niveau te tillen. Hiervoor hebben ze veel handjes nodig, in het seizoen vooral buitenlandse handjes.

Niessen nam afgelopen week namens Teboza deel aan het webinar 'Internationale Medewerkers'. De Stuurgroep Internationale Werknemers presenteerde haar visie en actieplan om aandachtspunten rondom deze grote groep mensen in Limburg aan te pakken. De stuurgroep bestaat uit Ondernemend Limburg, provincie Limburg en de regio's Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Dit is voor Teboza interessant, omdat het vooral met buitenlands personeel werkt. 'Naast onze vaste medewerkers, werken er jaarrond tien arbeiders uit het buitenland bij ons. Maar tijdens de piekmomenten in het aspergesteekseizoen zijn dit er rond de vierhonderd. Ongeveer 80 procent komt uit Roemenië, de rest uit Griekenland en Letland.'

Als jij goed bent voor werknemers, zijn zij goed voor jou

Kim Niessen, manager personeelszaken bij aspergebedrijf Teboza

Het aspergebedrijf heeft geen andere keus, want Limburgse medewerkers krijgt het niet. 'Limburgers, maar ook de rest van de Nederlanders, willen niet werken in de aspergeteelt. Niet alleen vanwege de aard van het seizoen, maar zeker ook door het seizoenskarakter. Asperge is en blijft een voorjaarsgroente.'

Ongeveer 85 procent van de internationale medewerkers bij Teboza komt voor een kort verblijf. Mede omdat het seizoenswerk is, gaan ze na verloop van tijd terug naar huis. Als ze hier zijn, faciliteert Teboza alles.

'Naast gecertificeerde huisvesting, informatieverstrekking en zorgen dat hier alles goed geregeld is, reis ik ook naar Roemenië. Ik geef daar presentaties, verstrek informatie, peil verwachtingen en interview potentiële werknemers. Ook halen we nieuwe werknemers met bussen op.' Volgens Niessen is het een wisselwerking. 'Als jij goed voor hen bent, zijn zij goed voor jou.'

Veranderende wet- en regelgeving

Wel wordt het volgens Niessen steeds moeilijker om alles goed te regelen, mede met de continu veranderende wet- en regelgeving. De aandachtspunten die in de visie van de stuurgroep worden benoemd, zijn dan ook erg herkenbaar.

'We moeten de komst van internationale werknemers toejuichen. Het belangrijkst dat volgens ons in de visie wordt aangekaart, is de problematiek rondom huisvesting. Zeker als we kijken naar de verwachte groei van het aantal internationale werknemers', aldus Niessen.

'We hebben bij het bedrijf twee gebouwen waar we in totaal 64 mensen kunnen huisvesten, maar we moeten altijd locaties bij huren. Elk jaar weer is dit een uitdaging voor ons', geeft de aspergeteler aan.

Huisvesting in lokaal beleid

Als bij gemeenten het gevoel van urgentie hiervoor ontstaat en huisvesting wordt opgenomen in zowel een regionaal en lokaal beleid, kan dat enorm helpen, stelt Niessen. 'Gemeenten zouden echt voorop kunnen lopen.'

Het aspergebedrijf hoopt dat de actieplannen de situatie voor internationale werknemers verbetert en negatieve aandacht rondom deze groep vermindert. En dat de werknemers worden opgenomen in de Limburgse samenleving. 'Limburg kan absoluut niet zonder ze!', besluit Niessen.

Visie Internationale Medewerkers: actiepunten op een rij

De visie van de Limburgse Stuurgroep Internationale Werknemers focust op drie thema's: wonen, werken en samenleven.


De belangrijkste actiepunten zijn:
• Wonen: met een verwachte stijging naar 120.000 internationale werknemers is het creëren van voldoende kwalitatieve en kwantitatieve huisvesting cruciaal.
• Werken: een Flexibel Regionaal Interventie Team (Frit) wordt opgericht om excessen op het werk te handhaven.
• Samenleven: Beheersing van Nederlandse taal is cruciaal bij integratie en participatie. Betrokken partijen gaan onderwijs aanbieden omtrent normen en waarden, taal en cultuur.Bekijk de volledige visie op limburg.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer