Uitzendbureaus vervalsen identiteitsdocumenten arbeidsmigranten

Zeven uitzendbureaus in Den Haag sjoemelen waarschijnlijk op grote schaal met valse identiteitsdocumenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW.

Uitzendbureaus+vervalsen+identiteitsdocumenten+arbeidsmigranten
© Inspectie SZW

De uitzendbureaus laten niet-Europeanen werken op Europese identiteitsdocumenten die vals dan wel vervalst zijn. Het gaat hierbij voornamelijk om Griekse identiteitskaarten die waarschijnlijk bestemd zijn voor arbeidsmigranten met veelal de Georgische nationaliteit, meldt de Inspectie SZW.

De inspecteurs van de dienst bezochten de uitzendbureaus en twee inleners van de uitzendbureaus op dinsdag 16 november. Dit was een vervolg op een melding van de Haagse politie begin september. De politie controleerde toen een personenbusje van een uitzendbureau waarin Georgiërs in werkkleding zaten die op dat moment allemaal geen arbeidsstatus in Nederland hadden.


Werknemers van buiten de EU

De politie meldde dit bij de Inspectie SZW die toen een vervolgonderzoek startte. Dit leidde tot de controle bij de zeven uitzendbureaus en de twee inleners. Al eerder constateerde de Inspectie SZW dat in bepaalde sectoren als schoonmaak, horeca, agrarische bedrijven, bouw en uitzendbureaus werknemers van buiten de Europese Unie (EU) aan het werk zijn met valse dan wel vervalste documenten.

Deze werknemers mogen in een aantal gevallen wel in Nederland verblijven, maar niet zomaar in Nederland werken. Komt een werknemer van buiten de EU, dan moet er sprake zijn van een vergunning waarin staat dat de persoon in Nederland mag werken. De werkgever moet een tewerkstellingsvergunning voor deze werknemers aanvragen. Een werkgever die werknemers inleent van een uitzendbureau, moet dit controleren.


250 werknemers

Een eerste inschatting van de inspecteurs na de controle is dat het hier om 250 werknemers gaat. Ze zijn vooral afkomstig uit Georgië, maar ook uit Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië. Zij werken bij verschillende inleners waarvan onder meer bij tuinbouwbedrijven, inpak- en verwerkingsbedrijven in het Westland, maar ook bij bouwbedrijven en kabelbedrijven.

Uit gesprekken die zijn gevoerd, heeft de Inspectie SZW ook het idee dat inleners de aangeboden arbeidskrachten direct aan het werk zetten zonder de documenten te controleren. De inspectiedienst vermoedt dat door de coronacrisis de vaste arbeidsmigranten uit Europa in hun vaderland blijven. Vandaar dat nieuwe werknemers buiten Europa worden gezocht.


Boete van 8.000 euro

Met deze constructie is niet alleen het uitzendbureau, maar ook de inlener in overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Voor elke werknemer die hier niet mag werken, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een boete krijgen vanaf 8.000 euro, meldt de inspectiedienst. Als ergens in de keten van werkgevers deze wet wordt overtreden, kan in principe aan iedere werkgever in die keten een boete worden opgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer