LTO Noord vraagt opvang migranten Dronten op bedrijfsterreinen

Gemeente Dronten doet er verstandig aan huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijfsterreinen toe te staan. Dat stelt LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland naar aanleiding van de commotie over huisvestingsplannen aan de Roodbeenweg en eerder de Rietweg in Dronten.

LTO+Noord+vraagt+opvang+migranten+Dronten+op+bedrijfsterreinen
© Joost de la Court

Dronten mikt tot nog toe voor migrantenhuisvesting vooral op opvang in het buitengebied, maar zegt vestiging op bedrijventerreinen wel te willen onderzoeken. Nu in het gebied jaarrond arbeidsmigranten moeten worden gehuisvest, die vooral werkzaam zijn op bedrijventerreinen, schiet het huisvestingsbeleid voor het buitengebied zijn doel voorbij, vindt LTO Noord.

Huisvesting van migranten in het buitengebied moet ten goede komen aan de ondernemers in het buitengebied, redeneert de organisatie. 'Dus niet dat een huisvestingslocatie voornamelijk wordt gebruikt voor mensen die op bedrijventerreinen in Dronten of de visafslag in Urk werkzaam zijn. Dat moet volgens ons binnen de bebouwde kom plaatsvinden', zegt afdelingsvoorzitter Willem Tijsseling.


Steentje bijdragen

Tijsseling benadrukt dat de agrarische sector veel belang heeft bij goede en voldoende huisvesting. 'Wij willen daar zeker ons steentje aan bijdragen en dat gebeurt ook. Er liggen inmiddels diverse aanvragen voor kleinschalige opvang op het eigen bedrijf.'

Aan de Roodbeenweg dreigen de omwonenden volgens Tijsseling te worden opgezadeld met alleen de lasten en niet de lusten. De gekozen locatie is daar gewoon niet handig, stelt de LTO-bestuurder. 'De geplande locatie ligt diep in het buitengebied, dus niet bij een grotere ontsluitingsweg. Zo is er grote kans op verkeersoverlast.'


Geen overleg omwonenden

Verder ligt het perceel dichtbij bestaande woningen en is er voorafgaand aan de bouwaanvraag geen overleg geweest met omwonenden. Daarbij vindt de LTO Noord-afdeling dat boeren en tuinders, die in het gebied zelf huisvesting willen realiseren voor hun eigen personeel, geen nadeel mogen ondervinden van grootschalige huisvesting.

Zowel aan de Rietweg als de Roodbeenweg zouden zo'n driehonderd arbeidsmigranten onderdak moeten vinden. Het project aan de Rietweg is inmiddels afgewezen door de gemeenteraad. De aanvraag voor de Roodbeenweg is volgens wethouder Peter van Bergen nog niet compleet.

Hij geeft toe dat er behoefte is aan meer regie door de gemeente. 'We hebben maar een beperkt aantal locaties en kunnen als gemeente daarom niet zeggen dat alles daar moet gebeuren. We blijven dus afhankelijk van grondeigenaren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer