'Nederland nimbyland'

Ons kabinet slooft zich uit om zoveel mogelijk internationale bedrijven naar Nederland te lokken. Belasting betalen hoeven ze niet of nauwelijks, want dat is meer voor mkb's blijkbaar. En de grote accountantsbureaus op de Zuidas faciliteren die opvatting van harte. Het wordt daardoor steeds voller, zeker in het westen, en zonder internationale werknemers kunnen we niet meer. Niet in de tuinbouw, de bouw of de industrie.

%27Nederland+nimbyland%27
© Henk Bouwman

Een weldenkend politicus – waar zijn ze nog? – zorgt dat ook deze broodnodige mensen, waar we veel welvaart aan hebben te danken, een betaalbaar dak boven hun hoofd hebben. Nee, zo werkt dat niet. Deze mensen zijn overgeleverd aan de absurde vrije markt en moeten net als studenten veel geld betalen voor een paar vierkante meter.

En de tucht van de markt, door onder meer uitzendbureaus, is soms schandalig. Een uitzendkracht die niet voldoet, wordt per direct op straat gezet. Dat kan ook, omdat veel uitzendbureaus ook eigenaar zijn van woningen en 'migrantenhotels'.

Als er al ergens nieuwe migrantenhuisvesting wordt gebouwd, zit ons land vol met 'not in my back yard' (nimby)-types, om precies te zijn 17,44 miljoen. Oh, wat zijn we gastvrij. Wel de lusten maar niet de lasten van dit maatschappelijke probleem.

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

In Zweden, waar ook een groot woningtekort is, zijn huren wettelijk geregeld. Absurde huurprijzen kennen ze daar niet of nauwelijks. Daar worden woningen dus ook niet grootschalig door investeerders gekocht zoals in Nederland.

Onze overheden zouden deze woningproblemen kunnen en moeten oplossen, bijvoorbeeld met hulp van woningcorporaties. Helaas, deze instellingen mogen dat wettelijk niet.


Oud-Tweede Kamerlid Emile Roemer (SP) is door het kabinet op pad gestuurd om de wantoestanden in kaart te brengen en sprak er vervolgens schande van. De vrije markt is de uitbuiter en die macht zouden ze van onze overheid niet moeten krijgen. Zijn advies bleef hangen in het certificeren van uitzendbureaus. Die certificering was er vroeger ook. Dat werkte goed, maar het werd in 1998 door kabinet-Kok afgeschaft. De vrije markt was belangrijker. Dat hebben we gezien.

Onze woningbouwcorporaties kunnen dit gat vullen met tijdelijke huisvestingsmogelijkheden, zodat er controle is en geen wantoestanden. Den Haag, wijzig de wet en ga aan de slag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer