Huisvesting arbeidsmigranten Bollenstreek blijft probleem

Het aantal arbeidsmigranten dat in de Duin- en Bollenstreek werkt, stijgt de komende jaren van ruim tien- naar vijftienduizend in 2030. En dat terwijl de huisvesting van tijdelijke werknemers nu al ontoereikend is.

Huisvesting+arbeidsmigranten+Bollenstreek+blijft+probleem
© Thierry Schut

Onderzoeksbureau Decisio stelt vast dat sinds 2010 het aantal arbeidsmigranten gemiddeld met 21 procent is toegenomen. Die groei blijft naar verwachting doorgaan omdat de beroepsbevolking van Nederland vergrijst en dus afneemt.

Greenport Duin- en Bollenstreek liet het onderzoek uitvoeren. De reden is de toenemende behoefte aan internationale medewerkers in combinatie met de complexe problematiek van huisvesting op de oververhitte woningmarkt in de regio, stelt programmamanager Andries Middag van de greenport.


Onderbouwing

'Daar komt bij dat ontkenners van dit vraagstuk geregeld om een onderbouwing vroegen,' zegt Middag. 'Die ligt er nu en toont aan dat de uitdaging nu al groot is en de komende jaren verder groeit.'

Dat laatste wordt onderschreven door Mark Bisschops van LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek. 'Ik hoor steeds vaker van collega's dat ze de oogst niet volledig kunnen binnenhalen door gebrek aan handen. Waar ze voorheen in de piek bijvoorbeeld dertig medewerkers aan de slag hadden, komen ze er nu amper aan twintig. Dat betekent dat er bloemen blijven staan.'


Starre regelgeving

Bisschops schuift geregeld aan bij de regionale taskforce huisvesting arbeidsmigranten, waar overheden, de tuinbouw en uitzendbureaus naar oplossingen zoeken. 'Daar worden allerlei oplossingen besproken, waarbij ook concrete locaties worden genoemd of zelfs bezocht. Ter plekke is er dan erkenning van de mogelijkheden van zo'n plek, maar vervolgens loopt het vast op starre regelgeving.'

Middag merkt op dat gemeenten hun best doen. 'Maar tot nu toe vooral reactief. Wel is afgesproken om meer proactief aan de slag te gaan, zowel wat betreft locaties en voorwaarden als inschrijving van de betrokken arbeidskrachten in de gemeentelijke registers.'


Aantrekkelijk werk

Behoud van de aantrekkelijkheid van het werk in de sierteelt is volgens Middag een van grootste uitdagingen voor de sector. 'Het is een absolute randvoorwaarde om te blijven ontwikkelen. Wanneer dat niet goed kan worden ingevuld, lopen veel bedrijven vast.'

Daarvoor is volgens Bisschops meer daadkracht nodig. 'Uitzendbureaus willen hun nek uitsteken en bijvoorbeeld op industrieterreinen of in leegstaande kantoren wooneenheden inrichten. Als de overheid daarin meedenkt, kunnen daarin snel stappen worden gezet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer