Ierse boeren mogen ook buiten de EU personeel werven

Ierland heeft voor landbouw en veeteelt de regels versoepeld voor het aantrekken van seizoenswerkers van buiten de Europese Unie (EU). Door de coronapandemie zijn de afgelopen anderhalf jaar veel buitenlandse arbeiders terug naar hun geboorteland gegaan waardoor Ierland met grote personeelstekorten kampt.

Ierse+boeren+mogen+ook+buiten+de+EU+personeel+werven
© Peter Smit

Na de hervatting van het internationale reizen zijn er in Ierland nog steeds veel openstaande vacatures. Dat heeft risico's voor toeleveringsketens en oogsten. Ierland is een uitschieter in Europa omdat het geen (tijdelijke) seizoensvergunning kent, maar alleen een permanente.

Nu de economie weer aantrekt, mag de Ierse agrovoedingsindustrie meer dan 3.000 werknemers van buiten de EU zoeken. De nieuwe regels betreffen 1.000 vergunningen voor tuinbouwarbeiders, 500 voor vleesontbeenders, 1.500 voor vleesverwerkende bedrijven en 100 voor melkveehouders. De verruiming geldt niet voor de varkensfokkerijen en de pluimveesector. Daar is volgens de Ierse regering voldoende ongeschoold personeel voor beschikbaar in Ierland en de andere EU-landen.

Het Ierse quotasysteem voor arbeidsvergunningen is oorspronkelijk bedoeld voor het aantrekken van hoogopgeleide werknemers van buiten de EU, maar wordt nu ook tijdelijk opengesteld voor beroepen met minder opleidingsvereisten. Behalve de agrofoodvergunningen kondigde Ierland ook tewerkstellingsvergunningen aan voor andere sectoren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer