Francis Kuijpers

Francis Kuijpers

Francis Kuijpers is redacteur Zuid. Ze volgt Limburg en het verenigingsnieuws bij LLTB.

Contact

Artikelen door Francis Kuijpers

Bonen: hergeboorte of tijdelijke opleving?

Akker- & Tuinbouw

Bean Deal, Bean Meal, Week van de peulvrucht en de Internationale dag van de peulvrucht op 10 februari. Niemand kan er deze weken omheen. De aandacht voor peulvruchten, bij voorkeur uit eigen regio, is ongekend.

Ruim zeshonderd ondernemers komen samen in hartje Limburg

Regio Zuid

Ruim zeshonderd Limburgse ondernemers kwamen maandag af op de nieuwjaarsbijeenkomst van Ondernemend Limburg. Dit keer was gekozen voor een locatie in hartje Limburg, het vernieuwde Theaterhotel De Oranjerie in Roermond.

Archivaris Peter de Vreede digitaliseert fotocollectie LLTB

Regio Zuid

Archivaris Peter de Vreede is sinds januari 2022 als vrijwilliger verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL). Hij houdt zich bezig met het digitaliseren en beschrijven van fotocollecties, waaronder die van de LLTB.

Rijkswaterstaat werkt aan ecologische herstelplannen in Limburg

Regio Zuid

Rijkswaterstaat werkt verder aan het ecologisch herstel van de Maas en heeft nu plannen opgesteld voor elf locaties in Noord- en Midden-Limburg. Het ecologisch herstelprogramma, in zowel Limburg als Noord-Brabant, wordt uitgevoerd met het oog op de...

Limburgse akkerbouwers en tuinders toetsen biodiversiteit

Regio Zuid

Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg heeft opnieuw een Limburgse Biodiversiteitsmonitor opengesteld. Deze biodiversiteitsmonitor maakt het voor akkerbouwers en tuinders inzichtelijk hoe ze scoren op thema's die bijdragen aan onder andere...

'Uitdagingen aanpakken begint bij de ondernemer'

Regio Zuid

Voor de sector open teelten en boeren met rundvee, mais en grasland organiseren diverse partijen in januari twee bijeenkomsten in Limburg. Daarmee willen ze samen werken aan de uitdagingen waar de sector voor staat. 'Die aanpak begint bij de...

Kick-off tuinbouwvisie Limburg: 'Bezint en begint'

Regio Zuid

Samen met ondernemers, regiogemeenten en kennispartijen gaan provincie Limburg en belangenbehartiger LLTB aan de slag met het 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg'. Daarin worden toekomstplannen gemaakt voor de Limburgse tuinbouwsector. Twee...

Duitsers gefascineerd door Nederlandse Aardappelpilot

Akker- & Tuinbouw

Terwijl de laatste aardappelen van het land komen, staan Limburgse aardappeldeskundigen Guido Schriever en Ben Bredek, vanuit de landelijke Aardappelpilot, op een van de belangrijkste bijeenkomsten op het gebied van aardappelen.

LLTB sluit zich aan bij landelijk initiatief voor recycling

Regio Zuid

Nederland is de Europese koploper in plasticrecycling, maar helaas geldt dit nog niet voor alle sectoren. Plasticfolies, touwen en potten die van de land- en tuinbouwsector afkomstig zijn, belanden nog te vaak in de restafvalverbranding. De LLTB is...

Bandkeramiek Centrum laat leven van eerste boeren in Nederland zien

Regio Zuid

In het Limburgse Moorveld gaan ze terug in de tijd en wel het liefst 7.000 jaar. Bij educatief buitencentrum Moerveld wordt namelijk het leven van de eerste boeren in Nederland, de bandkeramiekers, onderzocht en nagebootst.

Pluimveehouders vinden oprecht geluk tussen kippen en kuikens

Veehouderij

Jolanda (52) en Antoine (54) van de Kruijs uit Swartbroek delen een grote passie voor pluimvee. Ze zijn al meer dan twintig jaar actief in de pluimveehouderij en hebben een succesvol bedrijf opgebouwd.

DAW helpt boeren bij water- en bodembeheer in Limburg

Regio Zuid

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) helpt agrarisch ondernemers om meer grip te krijgen op hun bodem- en waterbeheer. Ook in de provincie Limburg. Regiocoördinator Arend Jan Cuperus licht een paar actuele projecten toe.

Agroforestry biedt sector nieuwe opties

Regio Zuid

Het Agroforestry Netwerk Limburg houdt in oktober op twee locaties informatiebijeenkomsten voor agrarisch ondernemers die meer over agroforestry willen weten. De bijeenkomsten vinden plaats in Eijsden en Weert.

'Natuurinclusief telen is toevoeging voor de omgeving'

Regio Zuid

Natuurinclusieve landbouw is niet altijd gemakkelijk toepasbaar in alle sectoren. Voor vleesveehouders wil Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg (NIL), samen met de LLTB, mogelijkheden bieden met de cursus Natuurlijk! Vleesvee.

Limburgs hennepproject is succes door samenwerking

Regio Zuid

Op Limburgse akkers is dit jaar veel minder illegale wietteelt gevonden dan voorheen. Provincie Limburg, de politie, Platform Veilig Ondernemen Limburg en de LLTB spelen een belangrijke rol bij de hennepbestrijding in het buitengebied.

SHCL: schatkamer aan agrarische historie

Regio Zuid

Limburgse boeren hebben eeuwenlang veel ontwikkelingen doorgemaakt en een belangrijke rol gespeeld in de maatschappij. De geschiedenis die dit met zich meebrengt, verzameld door de LLTB, is sinds 2011 ondergebracht bij het SHCL.

Methaanemissies reduceren met programma Integraal Aanpakken

Regio Zuid

Het Klimaatakkoord is door het kabinet in 2019 gepresenteerd. Daarin staan diverse doelen vermeld, waaronder ook die voor de veehouderij. Het verlagen van zowel de ammoniak- als methaanemissies is daar onderdeel van. Om de doelen voor de veehouderij...

Tour de Boer wil bezoekers mee laten voelen met wat er leeft

Regio Zuid

Zuid-Limburg is het eerste weekend van september het toneel van Tour de Boer. ‘Met ons driedaagse programma willen we de sector in al zijn facetten vol onder de aandacht brengen’, aldus voorzitter Jos Brands van de stichting.

'De afwisseling in gasten maakt boerderijcamping runnen ontzettend leuk'

Regio Zuid

Aan een smal groen straatje in het Limburgse Vijlen ligt de boerderijcamping van familie Vandenbooren. Als gasten het erf oprijden, is het een korte klim langs de koeien naar een prachtige plek met uitzicht over de Gulperberg.

BioInspiratiedag voor Limburgse boeren

Biologische landbouw

'Of een ondernemer nu van plan is om de transitie naar biologisch te maken of al bezig is. Of gangbaar is en behoefte heeft aan inspiratie en uitwisseling van ervaringen, het programma biedt voor ieder wat wils', laat BioLogisch Limburg weten over...

Waterschap Limburg stimuleert boeren om water vast te houden

Regio Zuid

Agrarisch ondernemers in Zuid-Limburg kunnen nog steeds aanspraak maken op de stimuleringsregeling van waterschap Limburg om meer water vast te kunnen houden op landbouwpercelen. 'We wil boeren en tuinders in die regio op deze manier ondersteunen',...

Limburg geeft impuls aan versterken ecosysteem Brightlands

Regio Zuid

Provincie Limburg geeft met een subsidie van 1,9 miljoen euro een flinke impuls aan het versterken van een ecosysteem op Brightlands Campus Greenport Venlo. De campus start met drie faciliteiten op het gebied van onderzoek en innovatie in de land-...

Amanda Flamand: 'Ik wil het hele Heuvelland laten proeven'

Regio Zuid

Op een mooie locatie in Heijenrath heeft Amanda Flamand restaurant Flamand geopend. De menukaart is samengesteld met regionale producten. Een interessant concept binnen de korte keten, geheel op lokale en duurzame werkwijze.

Limburgse agrariërs presenteren werk Korte Keten Academy

Regio Zuid

Zes Limburgse agrariërs hebben drie maanden meegedaan aan de Korte Keten Academy. Binnen dit traject gingen zij, met coaches, deskundigen en elkaar, aan de slag met het vinden van een idee waarmee zij de afzet van hun product in de korte...

Kom in de Kas Limburg: 'Ontmoet een sector vol perspectief'

Regio Zuid

Een aantal jaren kon het evenement niet worden gehouden, maar op zondag 2 april vindt Kom in de Kas weer plaats. Diverse glastuinbouwbedrijven in Limburg openen hun deuren om iedereen een kijkje te kunnen geven in hun kas.

Zorgboer Krista Luijkx: 'Iedereen kan bij ons zichzelf zijn'

Regio Zuid

Weertenaren Krista en Urban Luijkx hebben slechts negen koeien in hun weide staan. 'Hobbyboeren' noemen ze zichzelf ook. Op hun grote erf staat iets speciaals te gebeuren: medio 2023 opent hier Zorgboerderij Geuzenhof.

LLTB speelt in op Week van de Circulaire Economie

Regio Zuid

De meeste mensen weten niet wat circulaire economie is en wat circulair werken betekent in de agrarische sector. Daarom wil de LLTB dit graag aan een breder publiek uitleggen en laten zien wat het voor agrarisch ondernemers, hun bedrijf, de sector...

Limburgse pluimveehouder ontwikkelt bedrijf binnen de regels

Regio Zuid

Ad Verkennis (54) vormt samen met zijn vriendin Gitte Jacobs (48) en hun kinderen Kai (19), Rick (18) en Lieke (15) een samengesteld gezin. De familie woont in Stramproy, op de plek waar de geboren boer Ad Verkennis opgroeide.

Korte Keten Academy biedt agrarisch ondernemers opstap

Regio Zuid

Je eigen product goed op de markt zetten. Het idee is er vaak, maar hoe ga je dit realiseren? De Korte Keten Academy helpt Limburgse ondernemers in de agrarische sector hierbij.

Bodemteam aan de slag in Limburg

Regio Zuid

Zonder een goede gezonde bodem geen gezond product, gezond dier of gezond perceel. Om agrarisch ondernemers in Limburg van gedegen bodemadvies te voorzien, is vorig jaar op initiatief van de LLTB een bodemteam opgericht.

Platform Tuinbouwreststromen wil tuinbouwfolie hergebruiken

Regio Zuid

Plastic flessen inleveren, thuis het plasticafval scheiden. Het is een kleine moeite. Maar voor de meeste tuinders is het afvoeren van plastic, met name plastic folies, een hoge kostenpost. Ze worden gebruikt om over gewassen heen te plaatsen. Denk...

Eerste resultaten programma 'Integraal Aanpakken' bekend

Regio Zuid

Het programma 'Integraal Aanpakken', waarin veehouders, onderzoekers en de overheid onderzoeken hoe ammoniak- en methaanemissies zijn te reduceren, presenteert de eerste bevindingen.

Saamhorigheid tijdens Trekkertrek al veertig jaar uniek

Regio Zuid

Ronkende trekkers, een heleboel pk's en een potje bier. In de agenda's van veel boeren uit Limburg en omstreken staat het elk jaar genoteerd: Power Weekend in Gulpen. Met op zondag de Trekkertrek, die dit jaar het 40-jarig jubileum viert.

Scholieren maken insectenhotels voor Limburgse boomgaard

Regio Zuid

Leerlingen van scholengemeenschap Sophianum in het Limburgse Gulpen hebben insectenhotels gemaakt voor het fruitteeltbedrijf van de familie Steinbusch in Sint Geertruid. 'De insectenhotels zijn heel erg welkom in onze boomgaard', zegt teler Rebecca...

Boeren Maasduinen experimenten met natuurinclusieve landbouw

Regio Zuid

Een pilotgroep natuurinclusieve landbouw is gestart in de Maasduinen. 'De deelnemers testen, ontdekken waar bedrijven al mee bezig zijn en waar mogelijkheden liggen om plannen te realiseren', zegt LLTB-projectleider Sietse Hartman.

Zeeuws gedeputeerde: 'Staghouwer zet streep door gedane beloften'

Politiek

'Landbouwminister Henk Staghouwer heeft met zijn stikstofplannen min of meer een streep gezet door eerder gedane beloften. Ik zeg het nog voorzichtig, want wij hebben nog heel veel vragen. Als dít het scenario wordt, dan kan dit niet. Wij hebben...

Nieuwe strategieën bestrijden knolcyperus

Regio Zuid

Knolcyperus is een lastig plantje om te bestrijden. Vanwege het teeltverbod in Nederland verzwijgen boeren en tuinders dat het op hun percelen groeit, maar volgens experts zit het overal.

LLTB-voorzitter Léon Faassen: 'Zonder leden word je geen 125 jaar'

Regio Zuid

Hoewel het 125-jarig jubileum niet gevierd kon worden zoals gepland, kijkt LLTB-voorzitter Léon Faassen met trots terug op dit bijzondere jaar.

Lottumse planten op ministam gaan heel Europa door

Akker- & Tuinbouw

Lottum staat bekend om het kweken van rozen en asperges. De broers Eugene en Roel Breukers van B&B Plant in Lottum gingen in 2012 over op iets nieuws: het kweken van planten op ministam. Onder de merknaam Just Terrace leveren zij nu in veertien...

Aspergeteler Niessen: 'Limburg kan niet zonder internationale werknemers'

Regio Zuid

Internationale werknemers zijn onmisbaar geworden voor de Limburgse economie en bedrijvigheid, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om hen hier beter te faciliteren. Dat merkt ook Kim Niessen, manager personeelszaken bij aspergebedrijf Teboza in...

Waterschap Limburg trekt 6 ton uit voor voorkomen wateroverlast

Regio Zuid

Waterschap Limburg heeft een stimuleringsregeling voor agrariërs in Zuid-Limburg opengesteld om meer water vast te houden op landbouwpercelen. Zo stroomt er minder water af vanuit de heuvels naar beneden. In totaal is hier 600.000 euro voor...

LLTB verzet zich tegen landbouwverkeersverbod Wanssum

Regio Zuid

De aanleg van de nieuwe rondweg in Wanssum is compleet. Grote voertuigen die eerst door het hart van het dorp reden, kunnen nu om het dorp heen. Maar het agrarisch verkeer niet, want er geldt een landbouwverkeersverbod op de weg. De LLTB wil in...