Kabinet vindt compensatie glastuinders bij hoge gasprijs overbodig

Het kabinet vindt het niet nodig om glastuinbouwbedrijven te compenseren voor de hoge gasprijs. Er is immers al een tijdelijke, algemeen geldende korting van de energiebelasting ingevoerd en die ontziet ook de glastuinbouw. Daarbij zouden de hoge gasprijzen van tijdelijke aard zijn.

Kabinet+vindt+compensatie+glastuinders+bij+hoge+gasprijs+overbodig
© Vidiphoto

Dat heeft landbouwminister Carola Schouten meegedeeld aan de Tweede Kamer in antwoord op de Kamervragen van Silvio Erkens en Peter Valstar van de VVD. De Kamerleden wezen op de problemen waarin sommige glastuinders verkeren door de extreme stijging van de gasprijs. Ze haalden het voorbeeld aan van een tuinder die zijn bedrijf staakte en vroegen of het kabinet bereid is tuinders te compenseren.


Schouten vindt de situatie niet dusdanig zorgelijk dat de overheid de beurs moet trekken. 'Op basis van de signalen zijn forse problemen vooralsnog beperkt tot een relatief klein aantal bedrijven', schrijft ze. De minister vindt dat bedrijven, die worden geconfronteerd met liquiditeitsproblemen, allereerst met hun afnemers, bank of financier tot een oplossing moeten zien te komen.


Lagere energiebelasting

Verder is al een verlaging van de energiebelasting toegezegd. Het kabinet wil in 2022 125 miljoen euro uittrekken om het tarief in de energiebelasting van de tweede en derde schijf elektriciteit te verlagen met respectievelijk 0,859 cent en 0,201 cent, exclusief btw en indexatie. 'Deze aanpassing leidt tot enige lastenverlichting bij glastuinbouwbedrijven met een hoger energieverbruik', zegt Schouten.

Ze erkent wel dat veel bedrijven door de gestegen gasprijzen kampen met hogere kostprijzen. 'De meeste bedrijven kunnen deze kosten doorberekenen of uit bedrijfsoverwegingen besluiten de productie aan te passen. Daarnaast hebben ondernemers de mogelijkheid om zich met behulp van lange termijncontracten in te dekken tegen schommelingen van de energieprijzen.'

Daarnaast ziet Schouten de hoge gasprijzen als een tijdelijke situatie, ze wijst op een daling. De verwachting in de markt is dat de prijzen in de loop van volgend jaar weer dalen. De hoge gasprijzen raken niet alleen Nederlandse bedrijven, maar spelen ook in het buitenland. Omdat de hoge gasprijzen een mondiaal fenomeen zijn, verslechtert de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer