Hoge energieprijs leidt bij helft van glastuinders tot kostenstijging

Meer dan de helft van de Nederlandse glastuinders heeft te maken met een kostenstijging door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Glastuinbouw Nederland.

Hoge+energieprijs+leidt+bij+helft+van+glastuinders+tot+kostenstijging
© Twan Wiermans

Als de huidige energieprijzen aanhouden, verwacht 38 procent van de ondernemers binnen een jaar liquiditeitsproblemen. 35 procent voorziet in dat geval langdurige financiƫle problemen. 75 procent van de tuinders heeft een gedeelte van hun gas- en elektriciteitsbehoeften voor dit jaar vastgelegd.

Ruim 40 procent van de leden van Glastuinbouw Nederland nam deel aan de inventarisatie. Hierdoor heeft het Tuinbouw Overlegteam een completer beeld gekregen van de huidige situatie. Deze is zorgelijk, zeker bij aanhoudende hoge energieprijzen. Verkoopprijzen van de producten van tuinders moeten evenwichtig meestijgen om de teelt rendabel te houden.


Verlies draaien

Vooral bedrijven die hun energieposities niet of niet voldoende hebben vastgelegd, draaien verlies. Ondernemers die dat wel hebben gedaan, zijn minder geraakt. Ook voor deze bedrijven geldt dat de contracten een keer aflopen. Dan krijgen zij ook te maken met de gevolgen van de hoge energieprijzen.

Bijkomend negatief effect van de kostenstijging is dat de energietransitie wordt geremd. Ondernemers hebben daardoor minder of geen ruimte om te kunnen investeren in verduurzaming. Glastuinbouw Nederland gaat in gesprek met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat over ondersteuningsmaatregelen. Ook worden langetermijneffecten en randvoorwaarden besproken die de sector nodig heeft om de energietransitie te realiseren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer