Yara+verlaagt+Europese+ammoniakproductie+40+procent
Nieuws
© Twan Wiermans

Yara verlaagt Europese ammoniakproductie 40 procent

Kunstmestfabrikant Yara heeft vanwege de hoge gasprijzen de ammoniakproductie in Europa met 40 procent verlaagd. In andere regio's geldt geen productiebeperking. Ook meldt Yara dat het derde kwartaal van 2021 is afgesloten met een omzet van bijna 4,5 miljard euro. Dat is ruim 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat Yara zich zorgen maakt over de impact van de huidige Europese aardgasprijzen. De Europese stikstofproductie is essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid. De hogere omzet komt vooral door het berekenen van hogere afzetprijzen.

De operationele winst van het bedrijf viel terug van 384 miljoen naar 121 miljoen euro. Het kwartaal werd afgesloten met 143 miljoen euro nettoverlies. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 340 miljoen euro behaald.


Het verlies over het derde kwartaal komt ook door een afboeking op een fosfaatmijnproject in Brazilië. Yara is uit dat project gestapt en dat betekent een eenmalig verlies van 355 miljoen dollar, bijna 305 miljoen euro. Ook wordt het resultaat gedrukt door wisselkoerseffecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer