'Achterlijke situaties' bij glastuinders, eerste bedrijven stoppen

Bij glastuinbouwbedrijven ontstaan 'achterlijke situaties' door de hoge gasprijzen, vindt tomatenteler Theo Ammerlaan in Berkel en Rodenrijs. Glastuinbouw Nederland krijgt de eerste signalen binnen dat bedrijven versneld gaan stoppen.

Normaal kost 1 kuub gas ongeveer 20 cent, nu ligt de prijs boven de euro. Dat betekent voor een glastuinbouwbedrijf al snel een meerprijs van enkele tonnen. 'De bedrijven die nu gaan stoppen, wilden dat eigenlijk pas over een aantal jaren doen. Maar ze kiezen er nu versneld voor', weet voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Andere geluiden die we horen zijn dat telers minder neer gaan zetten of zelfs kassen leeg laten staan.' 

De Zuid-Hollandse tomatenteler Ammerlaan stopt niet. Hij is door de hoge gasprijs 4 euro per vierkante meter meer kwijt, dat is in totaal 200.000 euro. Hij hoort nu zelfs dat er rare situaties ontstaan bij glastuinbouwbedrijven die zelf een warmtekrachtinstallatie hebben. 'Die bedrijven denken eraan om meer te gaan leveren aan het net. Dat betekent misschien wel dat ze een deel van de kas leeg laten staan omdat energie leveren meer opbrengt. Maar dat is natuurlijk een achterlijke situatie.'

Glastuinbouw Nederland is nu in gesprek met banken en wil samen met VNO-NCW en MKB Nederland richting het Rijk om te kijken naar oplossingen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer