Hoge gasprijs zet bedrijfswinsten onder druk

De winst kan in veel bedrijfssectoren onder druk komen te staan vanwege de gestegen energieprijzen, constateert ABN Amro in een rapport. De combinatie van gestegen energietarieven en dunne marges betekent volgens de bank dat de winst in veel sectoren 'weggevaagd' kan worden. Daardoor gaan ondernemingen ook prijsverhogingen doorberekenen aan de consument, verwacht de bank.

Hoge+gasprijs+zet+bedrijfswinsten+onder+druk
© Twan Wiermans

ABN Amro stelde een lijst samen van de twintig meest energie-intensieve branches en bekeek welk aandeel de energiekosten hadden in het bedrijfsresultaat over 2019. Daaruit komt naar voren dat ook kleinere sectoren zoals wasserijen en de horeca kwetsbaar zijn door de hogere energierekening.

Deze sectoren, die respectievelijk in de top 10 van deze lijst en net daarbuiten vallen, hebben vaak ook bescheiden marges. Daardoor zijn ze volgens ABN Amro extra gevoelig voor stijgende energieprijzen. Doorberekenen van prijsverhogingen betekent volgens de bank ook duurdere producten voor consumenten.


Volgens ABN Amro waren de energiekosten in bijvoorbeeld de basischemie in 2019 net zo hoog als de helft van de winst. Nu ligt de gasprijs ongeveer 3,5 keer zo hoog, stelt de bank, die verwacht dat de gasprijzen komend jaar ook nog hoog zijn. De bouwmaterialenindustrie zal de hogere energieprijs waarschijnlijk deels doorberekenen aan afnemers, denkt de bank.


Glastuinbouw

Er was al bekend dat energie-intensieve sectoren als de glastuinbouw, de zware industrie en de voedingsmiddelenindustrie ook last gaan krijgen van de stijgende energieprijzen. Veel grootverbruikers zetten hun energie maar deels vast, omdat ze flexibel willen blijven omwille van het op- of afschalen van productie. Variabele tarieven zijn nu veel duurder geworden, omdat de energieprijzen zo rap zijn gestegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer