Minister Blok tevreden over uitkomst Europees energieberaad

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat is tevreden met de uitkomst van het EU-beraad over de energiecrisis. In Luxemburg werden geen nieuwe maatregelen op korte termijn genomen in verband met de sterk gestegen prijsstijgingen. 'Voor Nederland is dat prima', zei hij na afloop van de vergadering.

Minister+Blok+tevreden+over+uitkomst+Europees+energieberaad
© Dirk Hol

Nederland steunt de Europese Commissie in de aanpak om vooralsnog alleen maatregelen op nationaal niveau toe te staan om de pijn van hoge energienota's te verzachten. Dat kan door tijdelijk de btw op energie te verlagen of burgers en kleine bedrijven financieel tegemoet te komen, bijvoorbeeld met vouchers zoals in Nederland.

Acht andere lidstaten waaronder Duitsland en Luxemburg staan net als Nederland achter die aanpak. Maar enkele andere EU-landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Griekenland, vragen om drastische actie op Europees niveau, zoals het gezamenlijk inkopen en opslaan van gas.


Nederland en zijn acht bondgenoten zijn fel tegen het openbreken van de Europese energiemarkt. 'Europa is onderling verbonden met gas- en elektriciteitsleidingen', licht Blok toe. De demissionair VVD-bewindsman vreest dat het tot onzekerheid bij leveranciers (zoals Rusland) leidt als de EU-landen verandering van hun eigen energiemarkt ter discussie stellen .

'Van centrale gasinkoop gaat de prijs ook niet omlaag. Als de Europese Unie zegt: 'Wij willen minder betalen', dan gaat het naar Azië', aldus Blok.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer