Hoge gasprijs noopt komkommerteler tot noppenfolie en paksoi

De hoge gasprijzen nopen glastuinders tot het nemen van maatregelen.Twee Zeeuwse glastuinders lieten deze week aan de ZLTO Raad Zeeland en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) zien welke alternatieven ze overwegen.

Hoge+gasprijs+noopt+komkommerteler+tot+noppenfolie+en+paksoi
© Anton Dingemanse

De recordhoogtes van de gasprijzen in Nederland hebben veel impact op de glastuinbouwsector. Zo koopt amaryllisteler Peter Marinissen uit Veere het merendeel van het gas in op de vrije markt. Dat is nu een duur geintje.

'Dat heeft op zijn bedrijf zeker impact', zegt Frans Geijs, relatiemanager bij ZLTO. 'Als de prijsvorming zo blijft of hoger wordt, dan is dat echt een grote zorg.'


Geen alternatieven

Alternatieven voor gas zijn er op Walcheren (nog) niet, stelt Geijs. 'Aardwarmte is op Walcheren niet mogelijk en het gebruik van restwarmte van fabrieken is toekomstmuziek. Ook de prijzen van meststoffen lopen nu op.'

Komkommerteler Bram in 't Anker uit Veere heeft al besloten om de nieuwe teeltronde pas in maart in plaats van in januari op te starten. Ook heeft hij een nieuw scherm aangeschaft en noppenfolie aan de binnenwanden bevestigd om de warmte beter vast te houden.

Geijs: 'Verder experimenteert hij in één gedeelte van de kas met de koude teelt van paksoi. Allemaal puur door de hoge gasprijzen. Het is goed dat we dit met voorbeelden op de agenda van de provincie zetten. Behalve een luisterend oor kunnen ze dan misschien ook richting Den Haag wat inbrengen op dit dossier.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer