Nog 1.700 telers moeten over op milieuregistratie

Bloemenveiling Royal FloraHolland moet nog ongeveer 1.700 kwekers over de streep trekken om mee te doen aan milieuregistratie en -certificering. Van deze groep teelt ongeveer twee derde in Nederland en de rest in het buitenland.

Nog+1%2E700+telers+moeten+over+op+milieuregistratie
© Thierry Schut

Die laatste telers voeren hun bedrijf vooral uit in Kenia, Duitsland, Israël, België, Italië en Spanje. Ongeveer 57 procent van alle telers die bij de veiling aanvoert, beschikt over een milieuregistratie en 44 procent over een milieucertificaat.


FloraHolland heeft in september haar aanpak voor digitale milieuregistratie en -certificering veranderd. In plaats van te werken met sancties besloot de bloemenveiling kwekers te stimuleren door hen te begeleiden en deelname eenvoudiger te maken.


Weerstand groot

De directie van FloraHolland nam dit besluit mede op basis van een advies van de ledenraad. Vooral bij kleine telers is de weerstand tegen de registratie- en certificeringseis groot. De sancties in de vorm van boetes en tijdelijke uitsluiting van de marktplaats laat FloraHolland voorlopig achterwege.

In de nieuwe strategie benadert de veiling de telers via de FloraHolland Product Commissies (FPC's). Uit een inventarisatie blijkt dat bij twee FPC's alle telers al zijn begonnen met de milieueisen. Het gaat om de gewassen gerbera en kalanchoë. Bij tien FPC's zijn minder dan zes kwekers nog niet begonnen. Voor telers van seizoensbloemen, bolbloemen en tulpen zonder digitale milieuregistratie organiseert FloraHolland een online informatiebijeenkomst over het onderwerp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer