Vogelgriep bij legbedrijf in Vinkeveen

Op een bedrijf met tienduizend legkippen in het Utrechtse Vinkeveen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het is het zevende commerciële bedrijf dat dit seizoen in amper vier weken tijd is getroffen door vogelgriep.

Vogelgriep+bij+legbedrijf+in+Vinkeveen
© Vencomatic

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de legkippen gedood en afgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Vinkeveen liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone rond dit bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt een vervoersverbod.


Hobbybedrijven

Naast de zeven commerciële bedrijven zijn vier hobbybedrijven in Scharwoude, Assendelft, Parrega en Harlingen getroffen door de hoogpathogene vogelgriep.


Alle landelijke maatregelen zoals de afschermplicht voor hobbybedrijven, de ophokplicht voor commerciële bedrijven en het bezoekverbod voor pluimveebedrijven gelden nog steeds.

Het grote aantal uitbraken van vogelgriep in een korte periode benadrukt het belang van een goede externe bioveiligheid om insleep van het virus in het bedrijf te voorkomen.


Vogelgriepuitbraken in Nederland (Bron: WUR)


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer