Polen verliest door vogelgriep mega-export naar VS

Poolse pluimveehouders houden de adem in nu op meerdere plekken in het land opnieuw vogelgriep is geconstateerd. De export moet worden stilgelegd, waardoor Polen grote exportorders uit de Verenigde Staten (VS) dreigt kwijt te raken.

Polen+verliest+door+vogelgriep+mega%2Dexport+naar+VS
© Nieuwe Oogst

Dit jaar telde Polen al 345 uitbraken van vogelgriep. Deze komen bovenop de Afrikaanse varkenspest die de varkenshouderij in het land zwaar treft. In totaal werden meer dan 12 miljoen dieren uit de pluimveehouderij afgevoerd. In het land zijn onvoldoende middelen om de epidemie te bestrijden.

Het afvoeren en vernietigen van de geruimde dieren is een probleem. Boeren zijn al overgegaan tot het begraven van de dieren, omdat er onvoldoende capaciteit is bij verwerkingsinstallaties.


De nieuwe uitbraken van aviaire influenza betekenen ook dat de export moet worden stilgelegd. Amper een paar maanden geleden was Polen nog vogelgriepvrij verklaard na de besmettingen in het voorjaar. Nu dreigt het land grote exportorders uit de Verenigde Staten (VS) kwijt te raken. Daardoor komen 24 pluimveehouderijen stil te liggen en vervalt de export van 31.600 ton pluimvee naar de VS.

Bovendien dreigt voor de Poolse boeren de Pools-Europese ruzie over benoeming van onafhankelijke Poolse rechters verder uit de hand te lopen. De Europese Unie (EU) weigerde eerder al om subsidiegeld uit het coronaherstelfonds uit te betalen, zolang Warschau zich blijft verzetten tegen de EU-grondwet.

In reactie daarop heeft Polen gezegd dat het land het komende jaar de EU-contributie niet zal betalen. Maar in dat geval, zo zegt Brussel, zal de EU ook alle andere 'reguliere' EU-betalingen opschorten, zoals de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid-gelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer