Deskundigengroep: kans op vogelgriepbesmetting zeer hoog

De kans dat een Nederlands pluimveebedrijf wordt besmet met hoogpathogene vogelgriep is momenteel zeer hoog, beoordeelt de deskundigengroep dierziekten. De migratie van (water)vogels naar het Zuiden is nog bezig. Er zijn daarnaast meerdere uitbraken bij pluimveebedrijven vastgesteld en er worden op verschillende plekken in Nederland besmette wilde vogels gevonden.

Deskundigengroep%3A+kans+op+vogelgriepbesmetting+zeer+hoog
© Johan Wissink

Landbouwminister Carola Schouten had de deskundigengroep dierziekten om een nieuwe risicobeoordeling voor vogelgriep gevraagd. Dat gebeurde op 8 november. 'De recente ontwikkelingen, zoals het oplopend aantal besmettingen en de vondsten van dode wilde vogels, vormden de aanleiding voor dit verzoek.'

Het is nu niet mogelijk om een gedifferentieerde risicobeoordeling te maken voor de verschillende regio's in Nederland, geeft ze aan. 'Ook is de migratie van (water)vogels nog gaande en het maximum aantal overwinterende vogels is nog niet bereikt. Hierdoor zal volgens de deskundigen de kans op besmetting met hoog pathogene aviaire influenza bij wilde vogels mogelijk verder toenemen en de komende maanden waarschijnlijk zeer hoog blijven.'


Meer besmettingen dan buurlanden

Er zijn in Nederland meer besmettingen bij pluimveebedrijven vastgesteld dan in buurlanden, meldt Schouten. 'De deskundigen geven aan dat in die landen mogelijk minder pluimveebedrijven liggen in de gebieden waar besmette wilde vogels worden gevonden. Ook kan het zijn dat er in Nederland al meer virusvermeerdering plaatsvond, waardoor er een hogere blootstelling van pluimveebedrijven aan het virus is.'

Het H5N1-virus dat nu wordt gevonden, is genetisch anders dan dat van 2020 en begin 2021. 'De genetische code van het huidige virus is het meest verwant aan een virus dat in september in het zuidwesten van Rusland is aangetroffen. Het is heel waarschijnlijk dat dit virus met trekvogels vanuit Rusland naar Nederland kwam.'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte een risico-inschatting van de mogelijke zoönotische transmissie van deze vogelgriepstam. 'Het RIVM heeft aangegeven dat de genen van de gevonden H5N1 geen reden geven voor zoönose-risico', benadrukt ze.


Aanscherping landelijke maatregelen

Schouten voelt zich gesteund door het oordeel van de deskundigengroep bij de afgelopen weken doorgevoerde landelijke maatregelen. 'Deze zijn ingevoerd om het risico op insleep van vogelgriep op pluimveebedrijven zoveel als mogelijk te beperken. Tussen de vorige risicobeoordeling van de deskundigengroep en deze risicobeoordeling heb ik de landelijke maatregelen aangescherpt door een aanscherping van de bezoekersregeling. De beoordeling van de deskundigengroep ondersteunt deze aanscherping.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer