Bedrijf in Lutjegast opnieuw getroffen door vogelgriep

Op een bedrijf met leghennen in het Groningse Lutjegast is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het bedrijf is vorig jaar ook al getroffen door de vogelgriep.

Bedrijf+in+Lutjegast+opnieuw+getroffen+door+vogelgriep
© Vencomatic

De besmetting in Lutjegast is de vijfde besmetting op een pluimveebedrijf binnen twee weken tijd. Daarnaast zijn drie kleinschalige bedrijven/hobbybedrijven getroffen door vogelgriep.

Om de kans op verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen, worden de 48.000 hennen op het bedrijf gedood en afgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Negentien bedrijven in 10 kilometerzone

In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen een straal van 10 kilometer liggen negentien andere pluimveebedrijven.

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Lutjegast. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt een jachtverbod in dit gebied.


Ophokplicht

Alle landelijke maatregelen zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, de afschermplicht voor hobbypluimvee en gevogelte en het bezoekverbod voor pluimveebedrijven blijven van kracht.


Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Vanwege de besmetting op het bedrijf in Lutjegast doet de NVWA een traceringsonderzoek naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.


Vogelgriepuitbraken in Nederland (Bron: WUR)


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer