Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum

Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tzum is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van het virus.

Vogelgriep+op+vleeskuikenbedrijf+in+Tzum
© Twan Wiermans

Het is het tweede vleeskuikenbedrijf dat dit jaar wordt getroffen door vogelgriep. Eerder raakte al een vleeskuikenbedrijf in Grootschermer besmet met het hoogpathogene vogelgriepvirus. Er zijn dit vogelgriepseizoen inmiddels zes pluimveebedrijven besmet met het vogelgriepvirus en drie hobbybedrijven.

De 122.500 dieren worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In de 3 kilometerzone rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen veertien andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Alle landelijke maatregelen om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen blijven gelden. Dat zijn de ophokplicht op commerciële bedrijven, de afschermplicht voor hobbyhouders, dierentuinen en andere locaties waar risicovogels aanwezig zijn en het bezoekverbod voor pluimveebedrijven. Strikte bioveiligheidsmaatregelen blijven noodzakelijk.


Afkomstig uit Rusland

Het hoogpathogene H1N1-virus dat dit jaar rondgaat is een ander type dan afgelopen seizoen. Het is verwant aan een type dat in het zuidwesten van Rusland is gevonden. Het virus is waarschijnlijk met trekvogels naar Nederland gekomen.

Het vogelgriepvirus lijkt al te circuleren onder de wilde vogels in Nederland. Er zijn een aantal minder typische soorten zoals de tureluur en meeuwensoorten besmet geraakt, net als knobbelzwanen. Dit zijn soorten die niet over grote afstanden trekken.

Risico zeer hoog

De deskundigengroep dierziekten heeft vrijdag het risico op uitbraken van vogelgriep als zeer hoog ingeschaald. De migratie van wilde (water)vogels is nog niet ten einde. Het risico op een besmetting met hoogpathogene vogelgriep kan nog toenemen. De deskundigengroep kan nog geen risicobeoordeling per regio maken.


Vogelgriepuitbraken in Nederland (Bron: WUR)


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer