Waterschap Hollandse Delta schrapt NLDelta uit begroting

Waterschap Hollandse Delta reserveert de komende jaren geen geld voor het Nationaal Park NLDelta. Een meerderheid van het algemeen bestuur van het waterschap stelt dat NLDelta niets wezenlijks toevoegt, maar wel een bedreiging vormt voor de ontwikkeling van het gebied.

Waterschap+Hollandse+Delta+schrapt+NLDelta+uit+begroting
© Dirk Hol

Bij de begrotingsbehandeling voor 2022 en de meerjarenraming 2023-2026 werd een amendement ingediend door de VVD om geen geld meer te reserveren voor het plan. Met negentien stemmen voor en zeven tegen werd dit amendement aangenomen.

Aanvankelijk was in de begroting een bedrag van 50.000 euro opgenomen voor 2022 en in de jaren erna zelfs 200.000 euro per jaar. 'De VVD heeft zich in het voorjaar van 2021 al uitgesproken tegen NLDelta. Op dit moment is er geen enkele duidelijkheid over de status, het nut en de noodzaak van NLDelta', laat de partij weten.


Buitenspel gezet

Grote maatschappelijke commotie ontstond afgelopen voorjaar over NLDelta, omdat inwoners buitenspel waren gezet door de overheden. Er was geen enkele inspraak of participatie geweest. Ook landbouworganisaties spraken zich uit tegen het plan. In een brandbrief riepen ZLTO, LTO Noord en KAVB het bestuur van NLDelta met klem op om de procedure per direct te stoppen.


Volgens de agrarische organisaties raakt het initiatief alle bewoners en bedrijven in de regio en is de besluitvorming al te ver gevorderd zonder dat zij hierin zijn gekend. 'Dit ondermijnt op voorhand elk vertrouwen in deze gebiedsontwikkeling', schreven zij destijds. Naderhand zijn er wel nog gesprekken geweest tussen de sector en het bestuur van NLDelta.


Samenwerking

NLDelta is een samenwerking tussen negentien gemeenten, drie provincies en andere organisaties, zoals waterschappen en natuurorganisaties. De initiatiefnemers willen van het gebied tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee aan de Noordzee tot Gorinchem in Zuid-Holland en voorbij de Biesbosch in Noord-Brabant een Nationaal Park Nieuwe Stijl realiseren. Daarbij gaat het om de samenhang tussen natuur, landschap, cultuurhistorie en erfgoed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer