DSM maakt Bovaer in Schotland

Koninklijke DSM wil in het Schotse Dalry een nieuwe fabriek bouwen voor de grootschalige productie van de methaanremmer Bovaer voor rundvee. Binnenkort wordt gestart met een grote test van de methaanremmer bij vleesrunderen voor de Braziliaanse vleesverwerker JBS, 's werelds grootste vleesverwerker.

DSM+maakt+Bovaer+in+Schotland
© Vidiphoto

In Dalry staat al een fabriek waar micronutriënten worden gemaakt. Hier wordt een nieuwe fabriek bijgebouwd voor de productie van Bovaer. Deze fabriek zal naar verwachting in de loop van 2025 gereed zijn, zo werd deze week tijdens de internationale klimaattop in Glasgow bekendgemaakt.

Tot dan prognosticeert DSM met de huidige productiecapaciteit vooruit te kunnen. Een woordvoerder van het Heerlense (bio)chemiebedrijf verwacht dat het middel mogelijk in het komend halfjaar ook in Europa is goedgekeurd. Wel wordt die verwachting nogal eens vooruitgeschoven.


Wereldwijde toepassing

Het middel is de afgelopen tien jaar ontwikkeld en er zijn verschillende trials uitgevoerd. Daaruit komt naar voren dat met één theelepel Bovaer per rund per dag bij melkvee tot pakweg 40 procent reductie kan geven, bij vleesvee zelfs tot meer dan 90 procent. Dit is onder meer afhankelijk van het rantsoen, de dosering en het ras, stelt de woordvoerder.

Zo blijkt uit onderzoek op de Dairy Campus in Leeuwarden dat in Nederland de methaanuitstoot varieert van 27 tot 40 procent. Dit is mede afhankelijk van de hoeveel methaanremmer die wordt toegevoegd en het rantsoen van de koe.


Drie verhoudingen

In de proef werden drie verhoudingen in gras-maisverhouding met elkaar vergeleken. De lage dosering van Bovaer gaf 27 procent minder methaanuitstoot per kilo voer wanneer het rantsoen geen maiskuil bevatte, tot 35 procent minder methaanuitstoot per kilo voer bij het hoogste aandeel maiskuil. Bij de mediumdosis van Bovaer was dat respectievelijk 29 procent en 40 procent minder methaanuitstoot.

Inmiddels is het middel toegestaan in Chili en Brazilië. In dat laatste land wordt het middel nu door JBS grootschalig ingezet, waarbij ook wordt gekeken naar de resultaten. Later wil JBS dit middel ook inzetten in de Verenigde Staten of Australië. Hiervoor moet dit middel eerst voor die landen worden goedgekeurd. JBS wil zo bijdragen aan de grootschalige omschakeling naar het reduceren van de methaanuitstoot via Bovaer.

De woordvoerder van DSM verwacht dat het middel in de komende jaren wereldwijd wordt goedgekeurd en dat deze ook wereldwijd wordt ingezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer